Kínának is fontos lett a tigrisek védelme

Kínban megközelítőleg  valamivel több, mint 20 tigris él a vadonban. Az orvvadászat és a csempészet fő indokául szolgáló, tigristestrészek iránti állandó kínai kereslet így India és Kína között már régóta feszültségek forrása, hiszen Indiában pusztítják el a tigriseket a kínai kereslet kielégítésére. Ennek a kérdésnek a megvitatására érkezett tavaly augusztusban először Pekingbe Jairam Ramesh környezetvédelmi miniszter. Azonban abban az időben a veszélyeztetett állatfaj megmentését szolgáló tárgyalások India és Kína között nem jártak eredménnyel. Úgy tűnik azonban, az indiai kormány erőfeszítéseinek mégis volt hatása.

Az új kínai rendelet a vadon élő tigrisek védelmét, az illegális tigristestrész és -termék kereskedelme elleni törvényes fellépést, valamint a tigrisfarmok hatékonyabb kezelését és ellenőrzését célozza meg.  India tigrisvédelmi erőfeszítési szempontjából azonban továbbra is aggodalomra adhat okot a tigrisfarmok bezárása körüli csend.

A rendelet a vadon élő tigrisek és a táplálékukként szolgáló zsákmányállatok hatékonyabb védelmét sürgeti. Ezt "kutatással, megfigyeléssel, az orvvadászat elleni fellépéssel, valamint a tigrisek és emberek között konfliktusok enyhítésével" szándékoznak elérni. A rendelet továbbá elrendeli a tigristestrészek és -termékek csempészetének felszámolását. A helyi erdészeti hivatalokat felszólítja az egyéb törvény-végrehajtási szervekkel való együttműködésre a megfigyelés fokozása, valamint a tigriskereskedelem elleni intézkedések betartatása érdekében.

Kínában hivatalosan a tigristestrészek belföldi kereskedelme törvénytelen. Azonban egyre növekszik a kereslet a vágyfokozóként, vagy a hagyományos kínai orvoslásban felhasznált tigristestrészek iránt. Ez pedig hozzájárult a feketepiac további virágzásához, amely növekvő orvvadászathoz és csempészethez vezet Indiából a nepáli és a mianmari határon át. A kínai hatóságok legutóbbi rendelete a kereslet csökkentésével próbálja megoldani a problémát.

A tigristestrészek fogyasztásának csökkentését, valamint a kereskedelem nyilvános elítélését a társadalmi tudatosság támogatásával kívánja elérni. Ösztönzi és motiválja a lakosságot a vadvédelmi büntettek hatóságoknak történő jelentésére. Egyidejűleg felelősségre vonják azokat a tisztviselőket, akik folyamatosan figyelmen kívül hagyják az illegális kereskedelem miatti bejelentéseket.

A kínai rendelet ezen felül a tigrisszaporító létesítmények (tigrisfarmok) fokozott ellenőrzését és hatékonyabb kezelését rendeli el. Ez szükségessé teszi egy adatbázis létrehozását, amely nyomon követi az összes, ezekben a létesítményekben tenyésztett tigrist, különös tekintettel a létesítményekben történő tigriselhullásokra. A kereskedelem megakadályozása érdekében a tigrisek tetemét és testrészeit elzárva kell tartani. Azoknak a létesítményeknek, amelyek nem rendelkeznek megfelelő tárolóhellyel, a helyi hatóságok felügyelete mellett kötelesek megsemmisíteni a tetemeket. Minden tigrisfarmnak engedélyekkel kell rendelkeznie, és meg kell felelniük az előírásoknak, mielőtt megnyitják őket a nagyközönség előtt.

Kínában csaknem 4.000 tigrist tenyésztenek ezeken a vitatott farmokon. Miközben a kormány állítása szerint ezeket a farmokat turistacsalogatónak alakították ki, szakértők szerint a hagyományos kínai gyógyászatban használatos testrészekért tenyésztik ott a tigriseket. Mr. Ramesh szorgalmazza a tigrisfarmok felszámolását, és a raktározott tetemek megsemmisítését. A miniszter biztosítékot kér a kínai környezetvédelmi minisztertől, Zhou Shengiantól, hogy Kína felvilágosítja polgárait a problémáról és lépéseket tesz a tigriskereskedelem visszaszorítására.

Vegyél részt Te is a tigrisek megmentésében! Tovább