Klímaváltozás

Az október 1. és 7. között zajló panamai klímakonferencián sajnos nem sikerült jelentős előrelépést tenni annak érdekében, hogy idei év végi, Dél-Afrikában, Durbanben megrendezésre kerülő ENSZ klímacsúcson végre megszülethessen a régen várt nemzetközi klímaegyezmény.

Bár bizonyos technikai részletekben sikerült továbblépni, a főbb politikai kérdésekben, mint a globális kibocsátáscsökkentési vállalások, a kiotói jegyzőkönyv jövője és a hosszútávú finanszírozási lehetőségek tekintetében továbbra sincs konszenzus.

„Jelenleg a klímatárgyalások bajban vannak.” – mondta Tasneem Essop, a WWF klímastratégiai és –érdekvédelmi vezetője. „A politikai kérdések megoldása egyre égetőbbé válik, miközben az országok nem mutatnak különösebb erőfeszítést eziránt. Még mindig nagyon sok feladat áll előttünk, és egyre kevesebb az időnk minderre. Az államok vezetőinek és a minisztereknek sürgősen megoldást kell találniuk e problémákra annak érdekében, hogy megalapozzák a hatékony nemzetközi fellépést a klímaváltozás ellen.” – tette hozzá.

Durbanben rendkívül fontos lenne elérni, hogy az országok újabb vállalásokat tegyenek egy következő kiotói periódusra, és hogy minden kormány elkezdje kidolgozni a tiszta gazdaságra való áttérés folyamatát, támogatva ezt egy igazságos, ambiciózus és kötelező érvényű nemzetközi egyezménnyel. A klímaváltozás katasztrofális hatásait csak így kerülhetjük el.

A finanszírozás egyértelműen a durbani tárgyalások központi témája lesz, hiszen a hosszútávú siker kulcsának ez tekinthető. Jelenleg az Egyesült Államok a legnagyobb akadálya annak, hogy konstruktív megbeszéléseket lehessen folytatni a hosszútávú pénzügyi vállalásokról, illetve arról, hogy ezek hogyan járulnak majd hozzá a legsérülékenyebb országok megsegítéséhez a klímaváltozás elenni küzdelemben, például a növekvő árvizek és szárazság, vagy a tengerszint-emelkedéssel szembeni védekezésben.

„Az bukás nem lehet opció, de sajnos reális lehetőséggé válhat, ha a fent említett kérdésekre nem sikerül megtalálni a közös választ  a COP17 előtt.” – mondta Essop
„A durbani konferenciának még lehet pozitív eredménye, de ahhoz, hogy ez így legyen, mindent bele kell adnunk! Az országok vezetői részéről egy erőteljes politikai akarat kinyilvánítása nagy lökést jelentene a megfelelő irányba. A lakosság is ezt várja tőlük. – tette hozzá.