Koppenhága, 2009. december 7.

Hétfőn reggel elkezdődött a konferecia. Kora reggel már aktivisták tömege várta az érkezőket. Sorra érkeztek a civi lszervezetek képvisői is, sőt olyanok is akadtak, akik szerint a globális felmelegedés igazából csak egy hatalmas összeesküvés, aminek az értelmi szerzője a brit Fülöp herceg...

Fotó: WWF MagyarországBent a konferenciaközpontban jól szervezetten ment az emberek irányítása. A regisztráción 20 perc alatt át lehetett esni, úgy hogy közben átvizsgálták és le is fényképezték a delegáltakat. A résztvevőket rengeteg szervező segíti, akik minden kérdésre szívesen és könnyen válaszolnak.
A bejárat után a kiállító csarnok következik, ahol civil és kormányzati szervezetek és vállalatok mutatkoznak be saját standjaiknál. Ezeket elhagyva jutnak a delegáltak egy folyosóra, ahol a WWF két kaput állított fel, melyek közül az egyiken át kellhaladni. Mindenki választhat. A piros kapun a "globális felmelegedés" olvasható, míg azöld kapun a "Szavazz a földre!" kifejezés szerepel. A piros kapu felé egy hővédő ruhába öltözött fiatalember próbálja csábítani az érkezőket, míg a zöld felé egy csapat civil aktivitsa hívogatja őket. Természetesen a kék kapu vezet tovább a konferencia termeihez.

A hivatalos nyitó ceremónia késett, de végül elindult. A beszédek előtt egy klímaváltozássak kapcsolatos kisfilmet vetítenek le, mely a Raise Your Voice honlapot népszerűsítette. Ez weboldal lehetőséget nyújt mindenkinek, hogy elmondja a évleményét, és felelős döntést kérjen a konferencia résztvevőitől. Ezután trombita harsant, melyet egy dán lánykórus kísért énekével, majd elkezdődtek a nyitóbeszédek.

Fotó: WWF MagyarországA pódiumon Dánia miniszterelnöke Lars Lokke Rasmussen, Koppenhága polgármesternője Ritt Bjerregaard, az IPCC elnöke Dr. Rajendra Pachauri, valamint UNFCCC főtitkára Yvo de Boer foglaltak helyet. Később Connie Hedegaard is csatlakozott az asztalhoz, aki a konferencia elnőke. Az Európai Bizottságban ő felel majd a klímaváltozással kapcsolatos ügyekért a 2009-2014 közötti időszakban. Mindannyian rövid beszédet tartottak.

A Rasmussen miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás nem ismer határokat, mindannyiunkat érint, és erőteljes globális megállapodásra van szükség. Megemlítette, hogy a konferencián is nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra - a büfékben kapható élelmiszerek kétharmada bioélelmiszer, palackozott vizet pedig nem árulnak a konferenciaközpontban, helyette ingyen fogyasztható ivókutakból a "kiváló koppenhágai" csapvíz.

Bjerregaard polgármesterasszony azt emelte ki beszédében, hogy bizony az utolsó percben járunk, amikor még egy erőteljes megállapodással megelőzhetjük a globális katasztrófát. Elmondta, hogy Koppenhága maga is ambiciózus kibocsátáscsökkentési célokat tűzött ki maga elé. Hozzétette, a városnak már most sem kellszégyenkeznie, hiszen a lakosok fele naponta jár biciklivel, az ivóvíz kiváló minőségű és a legtöbb háztartásban már korszerű fűtéstechnológiát alkalmaznak.

Beszédét így zárta:
Please seal the deal and leave a greener planet for the future! (Kérem, írjuk alá a megállapodást és hagyjunk meg egy zöldebb bolygót a jövőnek!)

Fotó: WWF MagyarországDr. Pachauri, az IPCC főtitkára kiragadott néhány megdöbbentő adatot az IPCC kutatási eredményeiből, így például a globális átlaghőmérséklet folyamatos növekedéséről és a tengerszint elkedéséről is beszélt. Kiemelte, hogy a kibocsátásoknak legkésőbb 2015-ben tetőzniük kell. Beszédében elhangzott, hogy nem szabad, hogy megtévesszenek az olyan híresztelések, mint az egyik angol kutatóintézet adattárának feltörésekor szárnyra kapott pletykák. Ezek arról szóltak,hogy a hőmérsékleti adatokat kozmetikázták és azok nem mutatnak, vagy nem olyan ütemű változást mutatnak, mint ahogyan a tudósok azt később bemutatták. Hangsúlyozta, hogy az adatok hitelesek és több független szakértő hosszas munkájának eredményei, így tökéletesen megbízhatóak. Beszédét azzal zárta, hogy az IPCC kutatási eredményeinek birtokában kijelentheti, hogy szükséges az erőteljes megállapodás.

Yvo de Boer beszédében úgy vélekedett, hogy három olyan tényező van, melyről a kormányoknak mindenképpen meg kell állapodniuk a konferencia végéig: tervek az azonnali cselekvésre; a kibocsátások csökkentésérevonatkozó tervek (beleértve ennek pénzügyi vonatkozásait és a fejlődő országok megsegítését is), és végül egy hosszútávú, mindenki számára követhető alacsony kibocsátású jövő képének meghatározása.

Connie Hedegaart szerint most kell megszületnie a megállapodásnak, mert mégsohasem volt ennyire erőteljes az ezt célzó politikai akarat. Véleménye szerint, ha most nem állapodnak meg az államok vezetői, akkor legközelebb évek múlva kerülhetújra sorra a megállapodás, akkor pedig már túl késő lesz. Ez az utolsó pillanat. Hangsúlyozta, hogy nem kell választani a gazdasági fejlődés és a klímatudatosságközött. Azt kívánta a delegációk tagjainak, hogy amikor a konferencia végén majd felállnak és egymás szemébe néznek, azt úgy tegyék, hogy később majd a jövő generáció szemébe is büszkén nézhessenek.

Beszédét így fejezte be:
Let's start a low-carbon age! (Kezdődjön az alacsony szénigényű korszak!)