Koppenhága, 2009. december 8.

Fotó: WWF MagyarországRendkívül sok témában kell a delegációknak egyeztetniük az elkövetkező két hétben, hiszen a résztvevő 192 ország érdekei és céljai sokszor nincsenek összhangban, viszont az érdekellentétek tengerében is muszáj lesz majd kompromisszumra jutniuk. Összehasonlításnak érdemes megemlíteni, hogy a kiotói jegyzőkönyv csupán nagyjából 20 oldalas, míg a jelenlegi megállapodás tervezete körülbelül 200 oldal terjedelmű.

Az elkövetkező egy hétben az delegáltak különböző kisebb-nagyobb csoportokban értekeznek majd a megállapodás egyes részkérdéseiről. A fő témák a következők:
o Kibocsátás-csökkentési célok és vállalások
o Földhasználattal és erdőgazdálkodással kapcsolatos kibocsátások
o Mitigációs (megelőzési) és adaptációs (alkalmazkodási) stratégiák
o A kvótapiac jövője
o Pénzügyi vállalások a fejlődő országok megsegítésére
o Egy új intézményrendszer felállítása
o Technológiai transzfer

A különböző tárgyalások eredményeit javaslatokba öntik majd, melyek a végső megállapodásba is bekerülhetnek, ha azt a résztvevő országok elfogadják.

Fotó: WWF MagyarországAz egyeztetések középpontjában ma főleg a különböző tanácsadó testületek és bizottságok ülései álltak. A tárgyalások mostani, kezdeti szakában elsősorban az éghajlatváltozáshoz kötődő tudományos munkákról, kutatási eredményekről és különféle, a témákhoz kapcsolódó tanulmányokról értekeztek. Kiemelt témaként került elő a tiszta fejlesztési mechanizmus (CDM - clean development mechanism, a kibocsátások csökkentésnek egy olyan rugalmassági eleme, mely megengedi a kiotói jegyzőkönyv I. mellékeltében felsorolt 41 országának, hogy úgy csökkentsék a kibocsátásaikat, hogy egy fejlődő országban valósítanak meg olyan projekteket, melyek csökkentik az ország szén-dioxid kibocsátását. Ezáltal a globális kibocsátás úgy csökken, hogy nem a hazai, vélhetően drágább intézkedéseket hozzák meg, hanem egy fejlődő országban ruháznak be, mely olcsóbb és egyben segítséget is jelent az elmaradottabb országok számára. A rendszert már több kritika is érte, ezért a koppenhágai tárgyalások egyik fontos vitapontját képezi.)

Ban Ki-moon az ENSZ főtitkára optimizmusát fejezte ki. Szerinte elérhető a szigorú klíma-megállapodás, mely azonnali intézkedésekben valósulhat meg. Ő maga is hamarosan a dán fővárosba érkezik, hogy fogadja azt a 110 államfőt, akik megerősítették érkezésüket a konferenciára. Megjegyezte, hogy a WMO (World Meteorological Organization) legfrissebb kutatásai szerint a XXI. század első évtizede volt a valaha mért legmelegebb. Ráadásul a 2009-es év lesz várhatóan az
5. legmelegebb a hőmérsékleti rekordok között, melyet 1850 óta tartanak nyilván. Minden államfőt arra buzdít, hogy járuljon hozzá egy igazságos és szigorú klímamegállapodáshoz, mert csak így tudjuk elkerülni a globális katasztrófát.

A konferenciaközponton kívül is zajlanak az események. Tegnap este volt a megnyitója a Hopenhagen rendezvénysorozatnak. Koppenhága hatalmas koncerttel és a világ legnagyobb földgömbjével köszöntötte a konferenciát.

Fotó: WWF MagyarországA ENSZ klímakonferencia mellett folyik egy másik találkozó is a városban. Christiania Koppenhága egyik városnegyede, egy korábbi katonai terület. A 34 hektáros elhagyatottlaktanyát 1971-ben házfoglalók vették birtokba, és egy sajátos közösségi önigazgatást vezettek be. A Dán kormány úgy döntött, hogy Christiania fennmaradhat, így a közösség a mai napig létezik. Christiania szabad városa rendezi a "Climate Bottom Meeting" nevű találkozót, mely alulról, a közösségek szintjéről vizsgálja a klímaváltozást és korunk más kihívásait.
Christiania lakóinak felfogásához illeszkedik a Climate Bottom Meeting gondolata, mely szerint ne a vezetők döntsenek a közösségek sorsáról, hanem maguk a közösségek. Ennek megfelelően a világ minden tájáról meghívott előadók (eszkimók, amazóniai őslakosok) itt nem vezetők, hanem egyszerű emberek, akik itt arról mesélnek, hogy érinti az ő közösségüket az éghajlatváltozás.
A rendezvény egy hatalmas cirkuszi sátorban folyik, amit fával fűtenek, így az esemény karbonsemleges. A találkozó keretében minden nap jelképesen eltemetnek valamit. Ma például a gazdasági nővekedést, holnapután a magányt.