WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Megújuló energia

Megújuló energia: a sokrétű megoldás
Biomassza hasznosítás a Tisza mentén

Míg energiára egyre nagyobb szükség van, a biomasszát kitermelő természetes területek fogyóban vannak Magyarországon. Erre kínál praktikus megoldást biomassza-mintaprojektünk a Tisza mentén.

Energiára mindenkinek szüksége van. Ám míg a megújuló energiaforrást jelentő biomasszára egyre fokozódó igény van, napjainkra a természetes élőhelyek száma alaposan megfogyatkozott. A természetes erdeinkből származó tűzifa mennyisége korlátos, nem termelhető ki több az igények növekedésével sem, mint amennyi a természetes folyamatok során létrejön.

Más tájakon az erdők már hiányoznak. A helyükön sokszor csak felhagyott szántókat, legelőket találunk, amiket idegenből behurcolt cserjék borítanak el, veszélyeztetve a szomszédságukban megmaradt erdőket és gyepeket. Az ilyen tájakon az emberek nehezen élnek, munkalehetőségeik beszűkültek, pedig energiára nekik is szükségük van.

Ezen problémákra nyújthat megoldást nemzetközi minták alapján kidolgozott programunk. Felismerve, hogy az összefüggések előnyeit érdemes kihasználni, a Tisza melletti felhagyott szántókra és legelőkre erdőket és olyan hazai fajokból álló ültetvényeket telepítünk, amelyek könnyen felhasználható biomasszát adnak. Ahol az invazív cserjék uralkodnak, ott azokat eltávolítjuk, és ugyancsak biomassza előállítására használjuk.

A telepítéseket, a termelési láncot és a szerződéseket egyaránt mi irányítjuk, ám a megvalósításból a helybeliek is kiveszik a részüket, így jutva jövedelemhez, energiához és természetesebb környezethez egyszerre. A projekt fő célja ugyanakkor még ezen is túlmutat: szeretnénk, ha a jól működő mintát máshol, mások is kipróbálnák, és az idők során együtt továbbfejlesztenénk azt, hogy a megújuló energiaforrások még több ember számára biztosítsanak olcsó energiát és megélhetést.