Ments vadlovat Magyarországon!

A Przsevalszkij-vadló (Equus ferus przewalski) más néven mongol vadló a házi ló legközelebbi vadon élő rokona, melyet soha nem tudtak sikeresen háziasítani, a második világháború végéig kis híján kipusztult.

Háziasított rokonához képest zömökebb testfelépítésű és a lábai is rövidebbek. Szőrzetének színe hasonlít a házi ló szürkésbarna színéhez, a sörény környéke sötétbarna. Legeléskor a szájukban felszabaduló klorofillból a torok hátsó részén egy vastag, zöld nyálkahártya alakul ki. Egykor a vadászok ezért a nyálkahártyáért ölték le az állatokat, mert úgy gondolták, hogy ez megvédi őket a betegségektől. Húsuk és bőrük is értékes volt, és olyan intenzíven vadászták, hogy Mongóliában az 1960-as években ki is pusztult.

Ekkor már csak két állatkertben, Münchenben és Prágában élt fogságban néhány példányuk. Az állatkerti egyedekkel 1977-ben szaporító-programot indítottak, melynek célja, hogy a faj fennmaradjon és visszatelepítsék eredeti élőhelyére. Ennek köszönhetően 1992-ben 12 lovat engedtek szabadon Mongóliában a WWF közreműködésével.

Magyarországon, a Hortobágyi Nemzeti Parkban a világon egyedülálló program folyik a vadlovak megmentéséért. A lovak kisebb csapatokban, emberi segítség és állatorvosi beavatkozás nélkül élnek a pusztán. Csak kutatási célú mintavétel történik, ahol elsősorban az állatok egészségügyi és genetikai állapotát mérik fel. A vadlovak a hortobágyi puszta fenntartásában is segítségre vannak, mivel azok a legelő állatok tudják leginkább a fenntarthatóságot biztosítani, melyek itt voltak már a Kárpát-medence élővilágának kialakulása során is. A vadló ezek közé tartozik.

A WWF Magyarország idén különleges örökbefogadási programot indított, hogy mindenki részt vehessen a vadló megmentésében. A wwf.hu/vadlo oldalon egy vadló jelképes nevelőszülője 10 000 forinttal járul hozzá a faj fennmaradásához.

Fogadj örökbe Te is vadlovat!