Mérföldkő vizeink védelmében!

Magyar állomásához érkezett a WWF és a Coca-Cola legnagyobb regionális természetvédelmi összefogása, amely 7 éven keresztül 5 országban, mintegy 53 km2 vizesélőhely rehabilitációját és 12 millió m3 víz megőrzését, vagy természetes állapotába történő helyreállítását célozza a kelet-közép-európai régióban. A Barcs melleti Ó-Dráva holtágának helyreállítása egyben az első LIFE+ alap által támogatott magyar-horvát közös természetvédelmi projekt.

A több mint 800 000 euró összköltségvetésű, három magyar és három horvát szakmai partner részvételével megvalósuló feladatok társfinanszírozását a Földművelésügyi Minisztérium és a  Coca-Cola Alapítvány biztosítja.

A Coca-Cola és a WWF egy hét éves együttműködés keretein belül a Duna vízgyűjtőterületén folyók és hozzájuk kapcsolódó élőhelyek helyreállításán dolgozik. Magyarországon a barcsi Ó-Dráva holtágának helyreállítása az első terepi kivitelezés ennek az összefogásnak a keretében. A holtág vízpótlásának javítása fogja szemléltetni azt a viszonylag egyszerű és költséghatékony módot, amivel javítható a vizesélőhelyek és a környező ártéri erdők ökológiai állapota, valamint javulnak a horgászat feltételei.

Ez a holtág a Dráva folyó bal partján található leghosszabb egykori folyókanyarulat. A terület része az öt országot átölelő, jövőbeni Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumnak. A három folyó vidéke, melyet "Európa Amazonasaként” szoktak emlegetni, Ausztriától Szlovénián, Magyarországon és Horvátországon keresztül Szerbiáig terül el.

A Dráva az egyik legváltozatosabb és legjobb ökológiai állapotú folyó Magyarországon.  Az egyre fogyatkozó érintetlen természetes élőhelyek egyik utolsó mentsvára, melyet az ártéri erdők, kavics és homokzátonyok, mellékágak és holtágak változatossága tesz egyedivé. A folyó és a partmenti élőhelyek különleges és ritka fajoknak adnak otthont úgy mint a rétisas, a fekete gólya, a kis csér vagy a parti fecske.

Az Ó-Dráva holtág Barcs közelében található a folyó bal partján. Ez a 15 km-es holtág a Dráva leghosszabb magyarországi holtága, mely a folyóval már csak egy kis csatornán keresztül van összeköttetésben. A holtág egyik partja magyar, másik partja horvát terület. A Dráva folyó és az Ó-Dráva holtág közti területen egy horvát település, Križnica fekszik, magyar oldalon a holtág partján nincs település. Az Ó-Dráva LIFE+ pályázat keretében a holtág vízellátásának javítására egy vízvisszatartó mű épül majd. Ennek eredményeként a holtág vízszintje több mint egy méterrel fog emelkedni a száraz nyári hónapokban.

A tartósabb vízborítás javítani fogja a holtágban élő növény- és állatfajok élőhelyeinek állapotát, jobb feltételeket teremt megmaradásukhoz és szaporodásukhoz. A holtág menti ártéri erdő változatosságának megőrzése elengedhetetlen az egészséges élőhely állapotának fenntartásához, ezért a rehabilitációs program részeként őshonos fa- és cserjefajokat telepítenek a  területre. Ugyancsak fontos cél, hogy a helyiek szabadidős tevékenyésgeikhez továbbra is birtokba vehessék ezt a páratlan természeti oázist, ezért a helyi horgászegyesület részvételével megújulnak a  leromlott állapotú horgászhelyek. A vízellátás növelése javítani fogja a holtág halgazdagságát, a helyreállítás ezért az Ó-Drávához látogató horgászokat is segíti, és nagyon fontos, hogy az őshonos halak várhatóan egyre nagyobb számban terjednek majd el a holtágban.

„A fenntartható vízgazdálkodás a Coca-Cola számára stratégiai fontosságú, hiszen a víz szűkülő erőforrás, ugyanakkor termékeink elsődleges összetevője. A világvállalat 2007 óta működik együtt a WWF-fel, a hatékonyabb üzletmenet és vízfelhasználás kialakításában. Jelenleg 209 közösségi vízgazdálkodási projektünk fut 61 országban. A Partnerség az Élő Dunáért a legnagyobb önálló program, amelyet a Coca-Cola Alapítvány valaha támogatott Európában. Nagy öröm számunkra, hogy Magyarország is részesült a támogatásunkból és hozzájárulhattunk a barcsi Ó-Dráva holtág helyreállításához – mondta Pellion Ágnes, a Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft. közkapcsolati és kommunikációs vezetője.”

Korábbi anyagaink:

Az Ó-Dráva élőhelyeinek felmérése