WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Minden rekord megdőlt a VI. PET Kupán

Soha nem látott létszámmal zajlott le múlt héten a VI. PET Kupa a Felső-Tiszán. A már hagyományosnak mondható nagytakarítás idén Szatmárcseke és Tiszamogyorós között került megrendezésre, s sajnos minden eddigi rekordot megdöntött. A 74 kilométeres tisztítótúra során 10 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a lelkes önkéntesek és a benevezett csapatok, a Kupa pedig messzire került a Tiszától.

Nagy várakozásokkal telt a VI. PET Kupa előtti időszak, hiszen már a nevezések elején sejteni lehetett, hogy rekord létszámmal kell számolni. Az önkormányzati, céges, baráti és civil csapatokból álló hajónaszád 21 hulladékból készült hajóval, 400 fős legénységgel, s 50 kenuval takarította egy héten át a tiszai védett ártéri erdőket. A közel 40 önkéntes pedig a 10 tonnás rekord mennyiség szétválogatásáért és hasznosításra való előkészítéséért volt felelős.

Minden a kárpátaljai előfutammal kezdődött. A PET Kupának, a Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetnek (KMKSZ ISZ) és a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesületnek az önkéntesei beteljesítették a szervezők régi álmát, miszerint Kárpátalján is legyen evezés és előprogram. A Fekete-Tisza forrásának meglátogatása különleges élmény, a történelmi emlékhelyen a még kristálytiszta forrásból ihattak résztvevők. A Rahónál található összefolyás (Fekete-, és Fehér-Tisza) is kultikus helynek számít, itt azonban már látni lehet a hulladékszennyezés nyomait. A huszti vízre szállást követően Szatmárcsekéig tartott az evezős túra a még szabályozatlan, sebes folyású folyón, majd a résztvevők csatlakoztak a már hajókat építő PET kalózokhoz. A kárpátaljai előfutam a Bethlen Gábor Alapítvány és a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztosság támogatásával valósulhatott meg.

Csapatunk a forrásnál

20 csapat. Megszámlálhatatlan palack. Sátorerdő. Homokföveny és szárazjég. Minden adott egy jó szemétderbihez. A 2 napig tartó hajóépítés során egyre fokozódik a hangulat és megmutatják magukat a hajók. Valaki napelemes meghajtást választ, s van aki hatalmas hajókormányt szerel fel, egyesek vitorlát húznak, mások újrahasznosított raklapokban hisznek. De csak egy hét múlva derül ki, kinek is lesz igaza, amikor a Kupa szigorú, de annál ifjabb bankárai összesítik a verseny alatt szerzett PETákokat. Az esemény fő célja a Tisza megtisztítása, de itt nemcsak a hulladékgyűjtésért jár a PETák. Aki versenyben akar maradni, annak jól kell ismernie a Tiszát, meg kell nyernie pár trükkös versenyszámot, s a PET-a-Sztárban sem árt lenyűgöznie a gyerekzsűrit.

Mégis mindenkit a legjobban a PET bányák izgatnak, s kutatják a kincsestérképet, figyelik applikáción az előre felvitt gócpontokat. A várva várt „szüret” azonban elmarad… Már kezd szárnyra kapni a hír, hogy kevesebb a hulladék, amikor is a Jándi-szigetnél minden visszazökken a régi kerékvágásba. Csak az előző árhullámok mozgatták el a hulladékokat, de itt, az első földrajzi akadálynál, a folyómederből kiálló kis sziget csúcsánál rengeteg műanyag palack és üveg halmozódott fel. A Szamos és a Kraszna betorkollása után pedig nagyságrendekkel megnő a magas partfal mögé, egészen az erdő mélyére lerakódott hulladék. Parton hagyott kenuk, plusz zsákok után kiabáló emberek, roskadásig pakolt hajók… De még így is maradnak hátra kitakarítatlan részek, pedig már egy 2 tonnás teherbírású anyahajó is segíti a gyűjtést.

A palackokon úszó M.V. PETényi

A dús, parti növényzet, az alacsony vízállás, a rekkenő hőség, s a nap, mint nap költöző tábor próbára teszi még a legtapasztaltabb kalózokat is. Ezt csak összefogással és együttműködéssel lehet végigcsinálni. A résztvevőket ezért kísérik a vízimentők, a rendőrség, s a vízügy szakemberei is.

A 10 tonnás hulladékmennyiség közel fele hasznosításra alkalmas, ezért a mindenre elszánt önkéntesek zsákról zsákra átválogatnak mindent, szelektálnak és tömörítenek. Így kerülnek a reményvesztett anyagok vissza a körforgásba, új esélyt kapva a szárazföldi létre. Nagy segítség volt idén a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság által biztosított ipari bálázógép, ami meggyorsította a munkát s gazdaságosabbá tette a hulladék szállítását. A Kupa szervezői folyamatosan keresik az innovatív újrahasznosító cégeket, idén így akadtak a belga „Plastic Free Ocean” projektre, akik tengeri, folyami hulladékok újrahasznosítására specializálódtak. Ennek köszönhetően akár irodabútorkènt is végezhetik a kimentett palackok. További hulladékos érdekesség, hogy a Greenpeace önkéntesei és munkatársai a versenytől függetlenül egy külön „márkavizsgálatot”, úgynevezett „brand auditot” is végeztek az aznap összegyűjtött műanyag hulladékokból, melynek eredménye már publikus.

Forrás: petkupa.hu