Nemzetközi verseny a halászat megreformálására

Fotó: Mike R Jackson/WWF-CanonA járulékos fogás az egyik legnagyobb veszélyt jelenti a tengeri élőlényekre. A Csendes-óceánban egyedül, évente több mint 4 millió cápa, kardhal, tengeri teknős, tengeri emlős és tengeri madár válik áldozattá a hosszúzsinóros halászat során, melyeket vagy holtan visszadobnak a tengerbe, vagy a zsinórba akadva később pusztulnak el. Világviszonylatban évente többmillió tonnányi hálóba akadt járulékos fogás válik hulladékká.

A WWF által meghirdetett verseny (4. Smart Gear) gyakorlatban hasznosítható megoldásokat keres, mellyel a halászok hatékonyabban és célzottabban halászhatnak anélkül, hogy madarak, delfinek, teknősök és más tengeri élőlények akadnának véletlenül hálóikba.

A tavalyi év nyertes halászati eszközeit már számos Észak-Amerikai kereskedelmi halászatban alkalmazzák és néhány angol és európai halászatban is tesztelik.

A Smart Gear Verseny hatásosan ösztönzi a kreatív gondolkodókat arra, hogy olyan új eszközöket kísérletezzenek ki, mellyel a halászok fenntartható módszerekkel tudnak halászni, állítja Bill Fox, a WWF-USA Halászatért felelős alelnöke.

A versenyben mindenki részt vehet, legyen halász, tanár, diák, mérnök, vagy akár amatőr feltaláló. A verseny győztesét egy nemzetkőzi halászokból, kutatókból, mérnökökből és halászati vezetőkből álló zsűri választja majd meg.

Fotó: Quentin Bates/WWF CanonEz a második év, hogy a WWF olyan különdíjat is felajánl, mint például a 7500 dolláros Kelet Afrikai Tengeri Öko-Régió díj, mely a kritikusnak minősített területekre vonatkozó megoldásokat keres.

A beérkezett ötleteket az alapján bírálják, hogy mennyire ötletesek, használhatóak, költséghatékonyak, mennyire csökkentik a járulékos fogást és hogy a találmány összességében hogyan járul hozzá a fajok védelméhez.