Óceánok, partvidékek

A Föld felszínének 71%-át óceánok borítják, melyeknek nagy szerepe van a bolygó időjárásának, és hőháztartásának alakulásában. Az óceánok rendkívül gazdag, több százmillió fajból álló élővilágába tartozik a Földön valaha élt legnagyobb faj, a kékbálna és a legkisebb élő szervezetek, a planktonok is. Ezen felül a tengerek halai biztosítják az egyik legfontosabb táplálékforrást több mint egy milliárd ember számára, és a tengeri flottáknak döntő szerepe van a nemzetközi kereskedelem lebonyolításában.
Mára azonban a túlhalászat és a szennyezések miatt az óceánok élővilága korábban nem ismert veszélybe került.
A halászflották két és félszer több halat zsákmányolnak annál a mennyiségnél, ami még képes lenne a folyamatos megújulásra. A világ óceáni halászterületeinek háromnegyedét ma már túlhalászott területként tartják számon, és a halállomány minden eddiginél alacsonyabb szintre esett vissza.
Fotó: James MorganA Föld felszínének 71%-át óceánok borítják, melyeknek nagy szerepe van a bolygó időjárásának, és hőháztartásának alakulásában. Az óceánok rendkívül gazdag, több százezer -egyes becslések szerint millió- fajból álló élővilágába tartozik a Földön valaha élt legnagyobb faj, a kékbálna és a legkisebb élő szervezetek, a planktonok is. Ezen felül a tengerek halai biztosítják az egyik legfontosabb táplálékforrást több mint egy milliárd ember számára, és a tengeri flottáknak döntő szerepe van a nemzetközi kereskedelem lebonyolításában.

Fotó: Jürgen FreundA  WWF tengervédelmi programjának célja megállítani a túlhalászást és kialakítani a hosszútávon fenntartható halászat feltételeit. Emellett pedig a kontinensektől távoli vizeken is természetvédelmi területeket kívánunk létrehozni, hogy legyenek olyan területek, ahol az emberi tevékenység nem károsítja az érintetlen vizeket. A tervek szerint a jövőben a Föld óceánjainak legalább 10%-a ilyen természetvédelmi terület lesz.