WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Pályázati felhívás

Pályázati felhívás

A holtfa nem halott – szemléletformálás az egészséges erdőkért

Beadásának határidő: 2016. szeptember 19.

Fotó: Gálhidy LászlóKiíró: WWF Magyarország

A pályázat célja:

A holtfa erdei életközösségekre gyakorolt hatásának népszerűsítése.

Kevesen tudják, hogy a holt és korhadó fák, facsonkok nagyon fontos funkciót töltenek be az erdő életében. Nem jelentenek semmilyen veszélyt a faállomány egészségére, de jelenlétük biztosítja a biológiai sokféleség növekedését, és így az ökoszisztéma stabilitását: madarak, rovarok és denevérek százainak adnak táplálékot, otthont. Sajnos Magyarországon sokan még mindig eltávolítandó hulladékként tekintenek a holtfára – célunk, hogy ezen a szemléleten változtassunk.

A pályázat a WWF Magyarország „Kárpáti Erdeink” című projektjéhez kapcsolódik, amely az Északi-középhegység erdeinek és az életciklusukkal erdőhöz kötődő fajok helyzetének komplex felmérését és értékelését valósítja meg. Zoológiai vizsgálatok keretében az erdő speciális szerkezeti elemeihez kötődő állatcsoportok közül az erdőspecialista madarak, a xilofág rovarok és az erdőlakó denevérek vizsgálata történik. E három csoport szorosan kötődik – többek között – a holtfához, így pályázatunk e szerkezeti elemet, illetve annak fontosságát helyezi középpontba.

Pályázók köre:

A pályázaton államilag elismert felsőoktatási intézménnyel hallgatói jogviszonyban lévő, nappali, esti vagy levelező tagozatos hallgató indulhat.

Egyéni vagy csapatos (maximum 3 fő) nevezők jelentkezését várjuk.

Kategóriák:

Pályázatunkat pedagógiai és szakmai kategóriákban hirdetjük meg.

Pedagógiai:
Indulhat minden, óvodapedagógus, tanító-, vagy tanárképzésben részesülő hallgató.

Szakmai:
Biológia / biológus, szakirányú mérnök (erdő-, természetvédelmi-, környezet-, agrár-, környezetgazdálkodási agrármérnök), környezettan, környezettudomány, ökológia, humánökológia szakok hallgatói.

A pályázati anyag felépítése:

A pályázati anyagban a pályázónak egy szemléletformáló ötletet kell kifejtenie tetszőleges célcsoportnak (óvodás csoporttól kezdve erdőgazdálkodókig), a holtfa erdőben játszott szerepéről, különös tekintettel a WWF Magyarország „Kárpáti Erdeink” projektjében kiemelt három állatcsoport egyikére; megjelenítése lehet:

  • óravázlat maximum 3000 karakterben,
  • Power Point vagy Prezi előadás maximum 4 diával és maximum 2000 karakterben,
  • plakátterv A1 méretben, bármilyen technikával (fényképek, grafika, infografika stb.; az egyetlen megkötés, hogy később sokszorosítható legyen).

A pályázati anyag elemeként fényképek, multimédiás anyagok is benyújthatók.

A pályázat beadásának határideje:

2016. szeptember 19. 12.00 (hétfő dél).

A pályázat beadásának menete:

A pályázatot WWF Magyarország részére kell benyújtani a palyazat@wwf.hu címre. Kérjük, a levél tárgyában szerepeljen a pályázat címe: A holtfa nem halott.

Technikai feltételek: a pályázat szöveges leírását PPT vagy PDF formátumban (utóbbi esetén a csatolt képeket összesen maximum 5MB méretben, JPEG kiterjesztésben) kell elküldeni. Az esetleges multimédiás tartalmakat nem az e-mailhez csatolva, hanem elérési vagy letöltési linken kell a szöveges leírásban feltüntetni (nagy fájlküldő segítségével, vagy ftp elérhetőséggel).

Díjazás:

A győztesek 2016 őszén egy külföldi tanulmányúton vehetnek részt Dr. Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője vezetésével. A tanulmányutat az Északi-Kárpátok (Szlovákia) egy őserdő rezervátumába szervezzük, ahol megismerhetők az érintetlen mérsékeltövi őserdők jellemzői – a különleges növekedésű fák, holtfa, természetes állomány szerkezet. A kirándulás kulturális részeként sétát teszünk Selmecbányán, a közép-európai erdészképzés egykori fellegvárában, amely ma az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. 

Kizáró okok:

Hiányos, vagy a kiírásnak nem megfelelő pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni. A Zsűri tagjai, illetve hozzátartozóik nem vehetnek részt a pályázaton.