Salföldön járt a Panda Klub

A 10 éves Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, a Káli-medencében, Salföldön 13 000 lépést, azaz 7,3 km-t tettünk meg a természet megismerése és védelme érdekében szeptember derekán.

Balogh Lászlóval, a nemzeti park igazgatójával egyetemben 82 érdeklődő vágott neki a WWF Magyarország Panda Klub természetismereti túrájának.

Utunkat falujárással kezdtük. A helyi anyagból épített lakó és udvarházakat csodálva megismertük a Balaton-felvidék kisnemesi, paraszti építészeti hagyományainak javát. Láthattuk a nyeregtetős házak homlokzatán téglából felfutó macskalépcsőt is. A falu szélén Kőtenger, vagyis a gyepből kibukó méretes homokkő formációk gazdagsága fogadott minket.

Felkapaszkodtunk az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, a Pálos rend évszázados csertölgyek vigyázta monostorromjához. A meredek felütőn továbbkaptatva énekes rigó fészket tanulmányoztunk. Közben már megszólalt egy bőgő gímszarvas bika is. Hegyen völgyön, cseresen át, a nagy őzlábgombák gyerekesernyő méretű kalapjait kerülgetve kikandikáltunk a badacsonyi tanúhegyekre. Erdei békát fogtunk, szőlőt kóstoltunk, de nem annyit ám, mint a seregélyek!

Ma már nincs makkoltató sertéstartás a Bakonyban, ezért a legeltetés hiányában beerdősült fáslegelő borókái között találtuk meg az éppen virágzásban lévő csarab csoportokat. A csarab egy kistermetű cserjefaj, amely a sovány gyepekben a csapadékos atlantikus klímához kötődik. A Balaton-felvidéken van a legkeletibb elterjedése.

A hegyek karéjáról a táj szépségeit élvezve a Salföldi Természetvédelmi Majorba tértünk vissza, ahol biotermék vásárosok és szabadtéri programok vártak bennünket is.

Legközelebbi túránk október 7-én, vasárnap a gyaloglás világnapján lesz. Részletek>>

Gyalogolj Te is magadért, a természetért.

2007. szeptember 16.

Márkus Ferenc