Tigriscápák társaságában

Rettegünk a cápáktól, vérszomjas gyilkosoknak hisszük őket, holott nagyon ritkán támadnak emberre. Ezzel együtt tény, hogy nő a cápatámadások gyakorisága: 2015-ben 98 esetet regisztráltak, ebből 6 végzetes kimenetelű volt. Az is tény, noha jóval ritkábban kerül szóba, hogy a cápák a tengeri életközösségek egészsége, ökológiai egyensúlya szempontjából is kulcsfontosságú szereplők.

Aki közelebbről is megismeri a cápákat, sokkal kevésbé tart tőlük, mint az átlagember; igazán testközeli kapcsolatba pedig csak a búvárok kerülhetnek a velük. A Tigris-parton dolgozó búvároktatók olyan szeretettel beszélnek a környék tigriscápáiról, mintha tulajdon gyerekeik vagy legalábbis ölbéli házi kedvenceik lennének. Beceneveket adnak nekik, és állítják, hogy mindegyik más karakter, mindnek megvannak a maga furcsaságai, rigolyái. A cápa csak annyira emberevő, mint a kutya, hangoztatják. (Valójában még annyira sem: 2015-ben az Egyesült Államokban kutyák harmincnégy, cápák világviszonylatban is csak hat esetben okoztak emberhalált.)

Egy nappal azelőtt, hogy a Tigris-parton először merültem volna, Hawaiin tigriscápa támadt egy fürdőzőre. A férfinak végül úgy sikerült megmenekülnie, hogy kitépte a cápa egyik szemét. Így is rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett, az egyik lábfejét végül amputálni kellett. Az illetővel, bizonyos Tony Leevel egy hónappal a támadás után beszéltem telefonon. Aligha téphette ki teljesen a cápa szemét, mondta; inkább csak belemart; ám az biztos, hogy az állat emiatt engedte el. Mire én: hát nem az a legjobb védekezés, hogy erősen orrba vágjuk a támadó cápát?

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic júniusi számában.