Titokzatos rokonok

A két műkedvelő barlangász, Steven Tucker és Rick Hunter 2013. szeptember 13-án lépett be a Rising Star („Kelő Csillag”) üregrendszerébe. A nevezetes barlang a Dél-afrikai Köztársaságban, Johannesburgtól félszáz kilométerre északnyugatra található. A 20. század első felében emberősmaradványokat tártak fel a vidéken, éspedig oly nagy bőségben, hogy idővel már csak úgy emlegették a régiót: „az emberiség bölcsője”. Tucker és Hunter hallotta hírét, hogy a Witwatersrandi Egyetem egyik kutatója azóta is fosszíliák után kutat a környéken. Nem volt rá sok esély, hogy emberelőd csontjaira bukkannak, de azért elhatározták, hogy nyitott  szemmel járnak odalent.

Egyre mélyebbre hatolva, a két hobbibarlangász átküzdötte magát egy alig emberszélességű szűkületen, majd egy tágas terem, utána pedig egy fűrészfogas fal következett. A fal tetején egy függőcseppkövekkel teli kis terembe jutottak. Hunter elővette a kameráját, Tucker meg, hogy ne legyen a képben, bebújt a terem alján nyíló hasadékba. Megvetette a lábát egy kiszögellésen, majd lejjebb egy másikon – ám az alatt nem volt semmi. Tucker lecsúszott a néhol alig 20 centi széles, függőleges résben. Leérve körbenézett, aztán fölkiabált Hunternek: jöjjön gyorsan! Ha kicsit is testesebbek, ha nem csupa csont meg izom mindkettő, aligha jutnak le, aligha fedezik föl az elmúlt ötven év talán legfontosabb és legrejtélyesebb emberelőd-maradványait.

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic februári számában.