Yellowstone Park

Fotó: National GeographicAz Egyesült Államok 48 egybefüggő tagállamának legnagyobb és legváltozatosabb, jórészt még romlatlan, háborítatlan ökoszisztémája a Yellowstone-vidék.

A 90 ezer négyzetkilométernyi területet felölelő Nagy Yellowstone Ökorendszer a Yellowstone és a Grand Teton park mellett több védett erdőterületet, vadrezervátumot, állami tulajdonú és magánbirtokot is magában foglal.

A szomszédos szűk átmeneti zónában viszont szarvasmarhát már gyakrabban látni, mint szarvast, gabonasilót is, mint grizzlyt, és ha vonítást hall az ember, sokkal valószínűbb, hogy a kutya és nem farkas ereszti ki a hangját. A pufferzónán túl pedig ott a 21. század Amerikája: autópályák, terjeszkedő városok, bevásárlóközpontok, golfpályák, kávézók. Kérdés, hogy ebben az Amerikában megőrződhet-e az őseredeti vadon maradéka, ahol ma is a természet az úr. Meglátjuk, mit hoz a jövő; ám azon is sok múlik, hogy mi mit szeretnénk. A vadon megőrzésére eszményi példa: a Yellowstone park.

A Yellowstone Nemzeti Park valójában ősvadon, amelyet úgyahogy ellenőrzésünk alatt próbálunk tartani. Ősvadon, amelyet körbekerítettünk, határok közé szorítottunk, utakkal-szállodákkal, szuvenírboltokkal civilizáltunk, de legyőzni, megszelídíteni soha nem tudunk. Ősvadon, telis-tele a természet csodáival – szilaj vadakkal, ásító kanyonokkal, robajló vízesésekkel, fortyogó patakokkal.

Ősvadon, amely tisztes távolból lenyűgöző, ám testközelből már nagyon is veszedelmes vidék

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic márciusi számában.