Kilövik a farkasokat Norvégiában?

megosztás:

A norvég éghajlatügyi és környezetvédelmi miniszter, Vidar Helgesen decemberi döntésétől függ, hogy Norvégia 68 farkasából 47-et valóban kilőhetnek-e a következő hetekben. A norvég regionális területkezeléssel foglalkozó hatóságok a vadon élő farkasok 70%-ának kilövéséről határoztak, ami ellen a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség és a WWF is tiltakozik. A döntés a miniszter kezében van, a WWF összefogást sürget.

November végén a Norvég Környezetvédelmi Ügynökség azt javasolta a kormánynak, hogy csökkentsék 6 példányra az eredetileg 47 farkas kilövéséről szóló, drasztikus döntést. Mivel a szervezet szerint a kilövési engedély sértheti a Berni Egyezményt és a norvég törvényhozás szempontjából is aggályos lehet, arra kérték Vidar Helgesen éghajlatügyi és környezetvédelmi minisztert, hogy még ezen a télen hozzon döntést a farkasok sorsáról.

A WWF más helyi civil szervezetekkel együtt sürgeti, hogy a kormány vállaljon felelősséget és állítsa meg a farkasok lemészárlására irányuló törekvéseket. A WWF Magyarország támogatásáról biztosította norvég kollégáit, miközben a hazai nyilvánosságot a farkasok itthoni védelmére kéri.

„Azt gondolhatnánk, hogy Magyarországon minden rendben van ezen a téren, mivel a farkas itthon 1993 óta védett, kilövése pedig bűncselekmény. De sajnos az illegális kilövések a mai napig igen komoly veszélyt jelentenek arra a néhány példányra, amelyek visszatértek a hazai erdőkbe. Éppen ezért létfontosságú, hogy a törvények betartása mellett kiálljuk a hazai nagyragadozók és élőhelyeik védelme mellett” – közölte Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

További részletek a WWF Norvégia oldalán.

A karácsony közeledtével, felelős ajándékozóként most bárki támogathatja a WWF Magyarország élőhelyvédelmi programját és egy jelképes farkas-örökbefogadói csomaggal nem csupán a szeretteinek okozhat örömet, de a hazai természet védelmét is segítheti.
 

 

 

Fotók WWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.2015 Víz világnapjaA természetvédelmi őrszolgálat mindennapjai

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!