Archívum

Hiúzt fotóztak a Zemplénben!

2012.12.12.

Mindössze 5-10 hiúz él hazánkban, és ezidáig alig néhányszor sikerült lefotózni itthon az állatot. Ezúttal, a Zemplénen sikerült lekapni egy, két év körüli kandúrt! Így bizonyosságot nyert a kutatók feltevése, hogy valóban ott rója köreit a rejtőzködő ragadozó! A WWF Magyarország évek óta dolgozik azon, hogy a hiúz újra otthonra leljen a hazai erdőkben. A hiúz fajvédelmi program elemeként hónapok óta folyamatban van egy állat nyomkövetővel történő ellátása, talán a lencsevégre kapott ifjú lesz a jövő év megfigyelt sztárja?

 

Tétlenül nézik a klímakatasztrófát

2012.12.11.

Sajnos hiába vagyunk túl egy olyan éven, amely során a klímaváltozás egyre fenyegetőbben érintette a gazdagabb és szegényebb országokat egyaránt, ez mégsem volt elég intő jel a tárgyaló felek számára a napokban véget ért dohai klímacsúcson. Még a minimálisan elvárható eredmény sem született meg, ezzel pedig egyértelművé vált, hogy a tétlenségből fakadó klímakatasztrófa megakadályozására semmilyen hajlandóság nem mutatkozik az államfők részéről.

 

Tervezz a természetért!

2012.12.06.

A WWF és a Threadless közös tervezői pályázatot hirdet, amelyen bárki kiélheti kreativitását egy jó ügy érdekében. A legjobb terv gazdája értékes jutalmat kap, arról nem is beszélve, hogy munkáját viszont láthatja a Threadless neves dizájnereinek alkotásai között pólókon, bögréken és táskákon megörökítve. A nyertes alkotással ellátott pólók árának 25 %-a pedig a WWF-hez kerül, ezzel támogatva a szervezet természetvédelmi munkáját.

 

Folyószennyezés Finnországban

2012.12.06.

Tovább terjed a Finnország középső részén megsérült nikkelbányából származó szennyezés. A tározóból kiömlött zaggyal mérgezett víz elérte az orosz határt, és várhatóan a Balti-tengerbe fog jutni.  Oroszország szakértőket küldött a térségbe a szennyezés megfigyelésére. Az eset kiváltó oka nagyon hasonlít a 2010 őszén, Ajka mellett bekövetkezett vörösiszap katasztrófához, mely után még mindig nem változtak a szennyező ipari anyagokat gyűjtő zagytározók kezelésének nemzetközi előírásai.

 

Forró a levegő Dohában

2012.12.04.

December 7-én zárul az idei ENSZ klímacsúcs (COP18) Katarban, Dohában. Az idei év egyik legvitatottabb kérdése a kibocsátási egységek - vagy más néven karbon kreditek - többletének sorsa. A döntéshozóknak még egy hetük van érdemben megtárgyalni a kérdést, és végre olyan döntésre jutni, ami tényleges lépést jelenthet bolygónk megmentése szempontjából.

 

Mérlegen a Duna Régió Stratégia

2012.11.29.

Két éves évfordulójához közeledik a Duna Régió Stratégia. Ennek alkalmából november végén tartják a németországi Regensburgban azt a konferenciát, ahol a folyamat értékelésére is sor kerül. A stratégia céljait az első kihirdetést követően időközben frissítették és pontosították, de még most is tartalmaz nehezen összehangolható célokat.

 

Delfin mentés a Jangce folyón

2012.11.29.

Kutatók vizsgálják a rücskösfarkú disznódelfinek, vagy más néven indiai tengeridisznók élőhelyeit és elterjedését a Jangce folyóban. A súlyosan veszélyeztetett fajnak mára csak 1800 példánya maradt, fogyatkozásuk legfőbb oka a túlhalászat. A szakértők szerint hatékony intézkedések nélkül számuk rohamosan csökkenhet, és lehet, hogy 15 év múlva kihalnak, amely visszafordíthatatlan változásokat jelentene a Jangce folyó biodiverzitásában.

 

A Fehér Ház is kiáll az orrszarvúkért

2012.11.27.

Az Egyesült Államok külügyminisztere, Hillary Clinton teljes mértékben kiállt a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelme ellen, és hangsúlyozta, hogy ez a kérdés nem csupán természetvédelmi, de kül-, és biztonságpolitikai ügy is. Az amerikai külügyminisztérium által rendezett rendezvényen nagy hangsúlyt fektettek a problémára való figyelemfelkeltés fontosságára, amely többek között a WWF és a TRAFFIC "Kill the Trade" kampányának is alappillére.

 

Klímacsúcs Dohában

2012.11.26.

November 26-én vette kezdetét az ENSZ klímakonferenciája Dohában. A minden év végén megrendezett csúcs célja továbbra is az, hogy megszülessen egy globális megállapodás az éghajlatváltozás ellen folytatott küzdelemben. A WWF reméli, hogy érdemi előrelépés történik majd a konferencián, azonban az eddigi évek tapasztalatai nem kecsegtetnek sok reménnyel.

 

Vállalati felelősség a vízhasználatban

2012.11.23.

Mértékadó becslések szerint 2030-ra az emberiség vízigénye 40%-kal fogja meghaladni a rendelkezésre álló mennyiséget. A jövőben a vízért folyó versenyfutás válhat a gazdaság számára a szűk keresztmetszetté. Mindezt annak ismeretében kell kezelni, hogy már ma is több mint 900 millió ember számára nincs elérhető egészséges ivóvíz, és 2,7 milliárd azoknak a száma, akiknek nélkülözni kell az alapvető vízhez köthető közműveket. A WWF Magyarország Felelős Vállalati Vízhasználatról szóló konferenciáján tegnap a hazai vállalatvezetők figyelmét hívta fel a vízhasználatból származó kockázatokra.

 
1 2 3 4 5 ...17
 

Fotók Őszi erdei kirándulás a Zöld GenerációvalFöld Órája 2017Madárbarát munkahely

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!