Állatszeretet Fesztivál az állatkertben

megosztás:

Idén is volt Állatok Világnapja, és hol máshol is ünnepelhettük volna ezt a jeles "zöld" napot, mint az állatok közt! Ez alkalomból a Fővárosi állat-és Növénykert adott otthont az Állatszeretet Fesztiválnak. A résztvevő szervezetek hat napon át várták az érdeklődőket megannyi játékkal, kísérlettel, érdekességekkel.

A WWF Magyarország sátránál újra megölelhették, nyúzhatták és dögönyözhették az óriás panda plüsst a gyerekek, hatalmas kirakókkal játszhattak, színezhettek, és természetesen szó esett az állatok, illetve élőhelyük védelméről is.

A talajok évtizede alkalmából a MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézet sátrában mikroszkóppal nézhettünk meg apró, lehetetlen kinézetű állatokat, magokat szitálhattunk, agyagozhattunk és a kéznyomunkat is ott hagyhattuk. Az MME asztalánál madárfészkekkel, tojásokkal és tollakkal ismerkedhettünk, no és persze a tulajdonosaikkal is. A Magyar Madármentők Alapítvány élő állatokat mutatott be, és meséltek a süni, a harkály, vagy éppen egy denevér gyógyításáról. A Fővárosi Önkormányzat Természetvédelmi Őrszolgálata egy embernagyságú társasjátékkal készült.

De vajon tudjuk e, hogy ez a sok színes program miért is fontos, és mi a célja? Tisztában vagyunk-e az egyes állatfajok jelentőségével?

Az Állatok Világnapját 1931 óta Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet védőszentjének halálának napján, október 4-én ünnepeljük. A ferences rend megalapítója gyakran látható az ábrázolásokon állatok, főként madarak társaságában, hiszen a legenda szerint prédikált az állatoknak is.

A WWF Magyarország kiemelt célja a biológiai sokféleség megőrzése, hiszen akár egyetlen faj eltűnése is vezethet ökológiai katasztrófához. Ne feledjük, a WWF adatai alapján az elmúlt 40 évben az élőhelyek hiánya, a vadászat és a környezetszennyezés miatt a gerincesek száma majdnem a felére csökkent. Azért, hogy Földünkön harmóniában élhessünk a természettel, és továbbra is osztozhassunk megannyi izgalmas lakójával, elsőként a mi szemléletváltásunkra van szükség. Bízunk benne, hogy aki ellátogatott az Állatszeretet Fesztiválra, egy megváltozott gondolkodásmóddal, és persze rengeteg élménnyel tért haza!

 

 

Fotók Szegedi túraWWF Föld Órája 2012Föld Órája 2017

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!