Tiszába csobbant a Nagy Ugrás nyertese

A WWF Magyarország örömmel jelenti be, hogy a Nagy Ugrás országos kihívásában részt vett 8 megye 16 települése közül a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Törökszentmiklós nyerte el a legnagyobb csobbanásért járó díjat. A Duna vízgyűjtő területén idén is hazánkban ugrottak a legtöbben.

Tavalyhoz hasonlóan idén is egyedi, kreatív és nagyon lelkes csobbanásokat szerveztek a települések, a győztes kiválasztása igen nehéz feladatnak bizonyult. Kisoroszi csupán két ponttal maradt le Törökszentmiklós mögött, de Nagykörű és Herend, illetve az összes nevező vidáman ünnepelte az édesvizek európai ünnepét.

Törökszentmiklós csapata, akik már tavaly is részt vettek a kihíváson, az idei Nagy Ugrást biciklitúrával indították. A résztvevők együtt tekertek a Tisza partjára, ahol a folyó mentén szemétszedő akciót rendeztek – természetesen a szükséges gumikesztyűk és zsákok kiosztását követően. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre a helyszínen előadást tartott a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzet érdekességeiről, értékeiről, a Madárvédelmi Irányelvről, valamint a Natura 2000-es területek fontosságáról. „Maga az ugrás kézen fogva, hatalmas csatakiáltások közepette zajlott, mind a hetven résztvevő megmártózott a folyóban, hiszen szívügyük a Tisza sorsa, a természeti értékek fenntartása!” – mondta el Markót Imre, Fotó: Herend Törökszentmiklós polgármestere.

Jutalmul a győztes csapat a WWF Magyarország vendége lesz a hazai projekthelyszíneink egyikét bemutató buszos kiránduláson.

Herenden gumicsizmás vízitúrát szerveztek a Séd-patak medrében, több hídon és átereszen átbújva. A csobbanás előtt TÓ TOTÓ tette próbára a résztvevők édesvizeinkkel kapcsolatos tudását. Sződligeten az önkormányzati gyermektábor virgonc lakói gázoltak lelkesen a Dunába. Kisorosziban, a központi, dunabogdányi eseménnyel átellenben, fergeteges hangulatú sorversenyekkel, bográcsozással, egész napos sporttal és élő csocsóval ünnepelték az európai édesvizeket.

Gyermelyen is gumicsizmás sétát terveztek, egy még névtelen patakban. A résztvevők a Nagy Ugrás apropóján választottak nevet a 207-es helyrajzi számú vízfolyásnak; sütögetéssel és rajzversennyel megkoronázva a napot. Nagymaros Visegráddal szemközti, Duna-parti strandján szerveztek különféle szabadtéri programokat, melybe bárki bekapcsolódhatott. Nagykörűn a Nagy Ugrás előtt sport-vetélkedőkkel fárasztották ki a résztvevőket, majd a lángos-evő verseny, és a kenubajnokság között ugrottak pontosan 15 órakor a Tiszába. Később, az esti órákban még lovak úsztatásra is sor került.

Sajóörösön a Sajóba gázoltak közösen kicsik és nagyok, hogy így hívják fel a figyelmet a vizek Fotó: Sajtóöröstisztaságának fontosságára. Ibrányban a fiataloké volt a főszerep, különböző gyerekprogramokkal, strandfocival és strandröplabdával készültek a Tisza-parti eseményre. Vácott vízparti programokat szerveztek, az Ugrást pedig egy hosszú élőlánccal helyettesítették – a résztvevők egymásba karolva sétáltak a Dunába. Mosonmagyaróváron a résztvevőknek igazi felüdülést jelentett a Nagy Ugrás – akkor már ugyanis három napja tartottak a Voluta Fesztivál koncertjei és rendezvényei.

Zebegényben is jókora, majd’ 100 fős eseménnyé duzzadt a Nagy Ugrás. Kenukról, sőt, sárkányhajókról is ugrottak a résztvevők. Voltak, akik sárkányeregetéssel támogatták az eseményt, a csobbanás után pedig közös dinnyefalást rendeztek a parton. Heresznye lakosainak mozgalmas hétvégéje volt, a Nagy Ugrás előtt tartották ugyanis a IX. Dráva Félmaratont, melyet az „Európa Fotó: HeresznyeAmazonasa” kezdeményezés emléknapjának szenteltek, majd 113 résztvevővel vasárnap a Dráva mellékágába csobbantak.

„A színes, kreatív csobbanásokban tükröződött a Nagy Ugrás üzenete és szellemisége, vagyis élővizeink védelmének jelentősége. Az ugrásokról beszámoló fotók és videók mind a hazai települések természetszeretetét, folyóvizeink iránti elköteleződését hangsúlyozzák” – mondta el Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programjának vezetője. Hozzátette: „úgy döntöttünk, hogy minden résztvevő település számára eljuttatunk a 2016. évi Nagy Ugrás hivatalos pólójából. Köszönjük, hogy idén is velünk csobbant az ország, reméljük, találkozunk 2017-ben!”

A kihívásban résztvevő települések videó-összeállításai:
Törökszentmiklós
Kisoroszi
Vác
Ibrány
Zebegény
Herend
Heresznye

Korábbi anyagaink:
Idén is nagyot ugrott az ország

Fotók Big Jump - Nagy Ugrás 2012Duna NapTerepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.