Az ENSZ több világörökségi helyszín védelmét sürgeti

Fókuszban közös örökségünk: az UNESCO Világörökségi Bizottsága úgy döntött, a Belize Korallzátonyt és a Selous Vadrezervátumot is a veszélyeztetett helyszínek listáján tartja.

A Belize Korallzátonyt továbbra is olajkutatások, part menti építkezések és súlyos ipari szennyezés fenyegeti, ezért kiemelt védelemre szorul. Bár kétségtelenül biztató fejlemény, hogy Belize kormánya ígéretet tett az olajkutatás betiltására, a Bizottság sürgeti ennek törvénybe iktatását, amely jelenleg még várat magára.

„Egy olajömlésnek Belize vizein pusztító hatása lehet, nem csak a zátonyra, de a nemzet gazdaságára nézve is” – közölte Nadia Bood, a WWF szakértője. A szervezet a térségben zajló tengeri olajkutatás és bányászat teljes betiltását szeretné elérni, hogy megóvja magát a korallzátonyt, valamint az attól függő 190,000 ember megélhetését.

A Tanzániai Selous Vadrezervátum a döntés értelmében szintén a veszélyeztetett listán maradt. Az ENSZ iroda ismételten egy vészforgatókönyv megfogalmazását sürgeti, amely egy év leforgása alatt képes véget vetni a térségben felbecsülhetetlen károkat okozó orvvadászatnak. A WWF egy nemrégiben készült jelentése kimutatta, hogy sürgős lépések híján az elefánt populáció nagyon hamar ki is pusztulhat a rezervátumból.

„A rezervátumban óriási potenciál van, hogy előremozdítsa Tanzánia gazdasági növekedését, ehhez azonban először gátat kell szabni az elefántok illegális vadászatának” – mondta el Zach Abraham, a WWF delegációjának vezetője. Hozzátette: Selous-nak egy olyan, alternatív, fenntartható jövőképre van szüksége, amely számol a rezervátum közelében élő 150,000 ember munkaerejével, és az abban rejlő, jelenleg kiaknázatlan lehetőséggel is.

A WWF továbbra is sürgeti a vadon élő fajok elleni bűnözés felszámolását, a turizmus fenntartható fejlesztését, valamint a világörökségi helyszínek közelében élő helyi közösségek közötti egyenlő teher- és forrásmegosztást.

Fotók Őszi erdei kirándulás a Zöld GenerációvalTerepi nap a Turjánvidéken 2014.05.26.Palánták Program