Európai Amazonas

megosztás:

Fotó: National GeographicEurópa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területét több ország szakemberei gondozzák, vigyázzák. Dráva, a Mura alsó folyása és a Dráva torkolata feletti Duna-szakasz ökológiai szempontból kontinensünk egyik legegységesebb folyórendszere.

E háborítatlan táj megőrzéséért indította programját az 1990-es évek elején Martin Schneider-Jacoby német biológus, a Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum megálmodója. A régiót magyar és horvát oldalról „bioszféra-rezervátum” minősítésre jelölték; az UNESCO 2012-ben jóváhagyta a minősítést. A WWF Magyarország igazgatója, Sipos Katalin így summázza a lényeget: „A bioszféra-rezervátum három alapvető funkciója az ökoszisztéma megőrzése, a régió fejlesztése társadalmi-gazdasági és ökológiai értelemben egyaránt fenntartható módon, valamint az oktatás és a kutatás ösztönzése.

Az UNESCO 1970-ben indított „Ember és bioszféra” (MAB) programja keretében immár 669 bioszféra-rezervátum létesült a világ százhúsz országában. Ezek között a Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum lehet az első, amely öt országra terjed ki.

Még több érdekességet olvashatsz a National Geographic júliusi számában.

 

 

Korábbi anyagaink:

Öt nap a MDD Bioszféra rezervátumban
Duna nap a Bioszféra Rezervátumban
Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum

 

 

Fotók Föld Órája 2017Madárbarát munkahelyNagy Ugrás 14 településen

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!