Ipoly tisztítás a Magosfa szervezésében

Fotó: Gruber TamásA Magosfa Alapítvány 2016 nyarán kilencedik alkalommal hirdette meg Ipoly tisztítási akcióját. A folyó partján a korábbi évek akcióinak köszönhetően évről évre kevesebb a hulladék, de mindig találni olyan szakaszt, ahol van munka. Idén kiemelkedően sok, 110 zsák szemét gyűlt össze. Az Ipolyság és Ipolyvece közti szakaszon három napig tartott az akció, amelyen a WWF is képviseltette magát.

Az Ipoly a Duna legjelentősebb bal parti mellékfolyója hazánkban, amely sokak számára ismeretlen szépségeket rejteget. A Magosfa Alapítvány évek óta rendez Ipoly tisztítási akciókat, ami a folyóban és annak partján felhalmozódott szemét összegyűjtését jelenti. A nyári hónapokban megrendezett kampányok során a szervezők a vízitúrázás kellemes élményeit, a folyó közvetlen közelről való megismerésének lehetőségét kötik össze a szemétgyűjtés hasznos, és egyelőre sajnos még mindig szükséges munkájával.

A lelkes önkéntesekből verbuválódott idei csapat kilenc kenuval indult útra Tesmák település fölött, a folyó szlovák oldalán, hogy kesztyűkkel, zsákokkal felszerelkezve megtisztítsa a folyót és annak partjait. Az idei munkát a szemétszedésen kívül a folyót eltorlaszoló bedőlt fák és a mögöttük Fotó: Gruber Tamás felhalmozódó uszadék felszámolása jellemezte. Az Ipoly ezen a szakaszon vadregényes adottságokkal rendelkezik. Keskeny, legfeljebb 8-10 méter széles, gyakorlatilag szabályozatlan mederben folyik, ahol egymást érik a kanyarulatok, előfordulnak apró és sekély zátonyok, valamint alámosódó, pár méter magas partfalak. A parton hatalmas fák kísérik a folyó útját, melyek törzsei több méterre is képesek benyúlni a víz színe fölé, néhol szinte vízszintesen. A jórészt nyárfákból álló keskeny galériaerdőt magányos és csoportokban álló egyedek egyaránt jellemzik.

A vízparti fák jótékony árnyékot vetnek a vízitúrázókra, de olykor megnehezítik a kenuzást. A nagyobb árhullámok során a kanyargó és alámosott partról több fa bedől a folyó fölé, olykor pedig el is torlaszolja a víz felszínét. A vízfolyások változatosságának és dinamizmusának ez különösen szemléletes jelensége, és ezeknél a fadőléseknél vannak azok a helyek, ahol a vízen úszó szemét nagy mennyiségben felhalmozódik.

A folyón úszó hulladékból a legtöbb az ásványvizes és üdítős palack volt, de a torlaszokon fennakadtak horgászati kellékek, olajos hordók, műszaki cikkek, hűtőszekrény és kád is. A bejárt szakaszon szerencsére nem sok veszélyes hulladékot, vagy autógumit találtunk.

A munka árnyoldalát feledtette velünk a folyó szépsége és megnyugtató varázsa. Utunkat molnár fecskék, egy-egy jégmadár kísérte, a magasban ragadozó madarak köröztek. Sok helyen feltűnt a hódok rágásnyoma, és a települések közelében a vízre vágyó fürdőzők tűntek fel.

Az Ipoly tisztítás során végzett gumikesztyűs, piszkos munkát jelentősen könnyítette a Magosfa szervező csapatának felkészültsége. A megállóhelyeken mindig sok frissítő és bátorító szó várt minket, és az önkéntes csapat minden tagja hasznos feladatot kapott. A munkás napok zárásaként Fotó: Gruber Tamásmegismerkedtünk a szlovákiai Ipoly Unió oktatóközpontjával, és néhány Ipolytisztító önkéntes természetvédelemhez kötődő szakmai programjával.

A 110 zsák összegyűjtött szemét a nyár második felét már a hulladéklerakókban tölti, de mégis kissé ijesztő, hogy a folyó alig 10 km-es szakaszán 12 köbméter szemét halmozódott fel. Ez is mutatja, hogy a szemléletformálásra továbbra nagy szükség van, és az emberek viselkedése még sokat kell, hogy változzon a következő években, hogy folyóink és patakjaink élővilága ne szenvedjen a lakossági hulladék terhétől.

A kilencedik Ipoly tisztítási akció Ipolyság határában egy duzzasztónál ért véget, mely már jó ideje nyitva áll, és eredeti funkcióját nem tölti be. Ennek közelében már feltűntek kiegyenesített folyószakaszok, de a három nap résztvevőinek fejében nem ezek a mesterséges állapotok, hanem a medrében háborítatlanul folyó Ipoly képe fog megmaradni, mely megszabadult a felszínén úszó hulladéktól.

Fotók Föld Órája Fővárosa kihívás 2016Szegedi túraBemutatkozott a Zöld Generáció Program