Óceánok védelme: az egész világnak példát mutat Belize

megosztás:

2017. december 29-én Belize kormánya állandó jelleggel betiltott minden, olajkutatással és -fúrással kapcsolatos tevékenységet környező vizeiben. Ezzel nagyszerű példát állított más országok elé: az óceánok és korallzátonyok védelme ugyanis még egy fejlődő ország számára is rendkívül fontos szempont lett.

Belize, amelynek területén a nyugati félteke legnagyobb korallzátonya található, hatalmas lépést tett az óceánok védelme érdekében. Az ország kormánya ugyanis állandó moratóriumot helyezett a környező vizekben történő, olajfúrással kapcsolatos tevékenységekre. A jogszabályt december 29-én fogadták el. Ez az első alkalom, hogy egy fejlődő ország ilyen hatalmas lépést tegyen annak érdekében, hogy megóvja az óceánt az olajkutatás- és fúrás által okozott negatív – akár visszafordíthatatlan – hatásoktól. Belize ezzel a világ országainak azon kis hányada közé került, amelyek hasonló, a fenntarthatóságon alapuló törvényeket hoztak.

A belize-i kormány 2017 augusztusában tett kötelezettségvállalást, mely szerint vizeiben állandó jelleggel tiltani fogja az olajkutatással és -fúrással kapcsolatos tevékenységeket, vagyis megóvja a Belize Korallzátony és az UNESCO világörökségi helyszín épségét. Az ország miniszterelnöke egy évvel azután hozta meg ezt a döntést, miután helyi és nemzetközi felháborodást váltott ki az, hogy szeizmikus teszteléseket végeznek a világörökségi helyszínhez közel. Ezeket a munkálatokat hamarosan leállították, a kötelezettségvállalást követően pedig december végén törvénybe iktatták az olajfúrással kapcsolatos tevékenységek állandó tiltását.

A közel 1400 fajnak otthont adó Belize Korallzátony az egyik legváltozatosabb ökoszisztéma a világon és 1996 óta UNESCO világörökségi helyszín. A WWF partnerszervezetekkel közösen nemrég készített jelentése feltárta, hogy milyen mértékben függ Belize gazdasága korallzátonyhoz kapcsolódó turizmustól. A „Nemzeti örökség, nemzeti gazdagság” jelentés célja az volt, hogy kihangsúlyozza a felbecsülhetetlen értékű gazdasági forrás jelentőségét. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

 

 

Fotók Csarna-völgy - terepbejárásBemutatkozott a Zöld Generáció ProgramWWF Zöld generáció önkéntes nap 2015.12.12.

Hírlevél feliratkozás

Szereted a természetet? Érdekel, hogy mi történik hazánkban és a nagyvilágban? Ha szeretnél többet tudni a WWF munkájáról és a természetvédelemről, iratkozz fel ingyenes online hírlevelünkre!

  • E-mail cím:

Támogass!

Kérjük, adja meg telefonszámát, hogy értesüljön aktualitásainkról, sikereinkről, nyereményjátékainkról!

Kövess minket a Facebookon is!