Hogyan válhat környezettudatossá egy helyi közösség, vagy önkormányzat?

A WWF a világ legnagyobb természetvédelmi civil szervezeteként folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a tettre kész önkormányzatokkal, hiszen ők a helyi szintű környezetvédelmi cselekvés legfőbb letéteményesei.

Közösen az élőhelyekért

Célunk, hogy megvédjük és helyreállítsuk a fenntartható tájhasználatba illeszkedő természetes élőhelyek sokaságát minél több hazai településen. Olyan élőhelyeket szeretnénk létrehozni, amelyek a lehető legtöbb őshonos fajnak adnak menedéket, miközben a helyben élők számára is hasznot hajtanak és a közösség szemében értéket képviselnek.
A változatos, fajokban gazdag erdők, mezők, tavak, lápok és folyók nem csak a természet védelmét szolgálják, hanem fenntartható gazdálkodással a helyi erőforrásigényeket is ellátják, megélhetést, kikapcsolódási lehetőséget, friss levegőt és tiszta vizet biztosítanak. Az egyre szélsőségesebb eloszlású csapadékot szivacsként megtartva enyhítik a szárazságot, miközben rengeteg megújuló erőforrást biztosítanak és megkötik a légszennyező anyagokat.

Az éghajlatváltozás mindenkit érint

Az éghajlatváltozás káros hatásai ma már nem csak az emberek jólétét, hanem az élethez nélkülözhetetlen természetes élőhelyeket is veszélyeztetik. Ezért szeretnénk hozzásegíteni minél több önkormányzatot ahhoz, hogy hosszú távú akcióterveket hozzanak létre és valósítsanak meg a klímaváltozás lassítása és a szélsőségekhez való alkalmazkodás érdekében. A kitűzött közös célokat csak állandó és mélyreható szemléletformálással, széleskörű energiahatékonysági beruházásokkal és a helyben elérhető megújuló energiahordozók térnyerésével, valamint az energiaszegénység felszámolásával érhetjük el. A siker záloga a helyi közösségek aktív bevonásában és a társadalmi párbeszéd megerősítésében rejlik. Egy olyan jövő megteremtése, amelyben az emberiség és a természet újra harmóniában él egymással, csak együtt lehetséges.

Elsősorban önkormányzatok, helyi civil szervezetek jelentkezését várjuk emailben a panda@wwf.hu-ra. A tárgyba kérjük írják bele: "környezettudatos közösségek".