WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

AZ ÚJ NORMA NYILATKOZATA
7 pont a változás generációjától

Nem térhetünk vissza a régi szokásokhoz, amelyek veszélybe sodorták a jövőnket. Az új normával vállaljuk, hogy a világjárvány figyelmeztetése után elindulunk a változás útján és újra egy család leszünk: ember és természet. Együtt lehetséges. Együtt újra tudjuk írni a közös történetünket a természettel, sőt, ez a kötelességünk, hiszen ő a túlélésünk záloga. A belélegzett levegőtől a szomjoltó vízen át az elfogyasztott ételig mindent a természettől kapunk. Mi, a változás generációja most végre készen állunk adni, nem csak elvenni.

Ezennel fogadom, hogy kiveszem a részem az alábbi törekvésekből, és másokat is erre buzdítok:

  1. A hazai erdők védelme létfontosságú
  2. Az élővizekre mindannyiunknak szüksége van
  3. A természet a megoldás
  4. A fogyasztás felelősség
  5. A vadvilág megóvása egészségünk kulcsa
  6. Az élőhelyvesztést meg kell állítani
  7. Tiéd a következő lépés

Ezennel fogadom, hogy kiveszem a részem az alábbi törekvésekből, és másokat is erre buzdítok.

 
 
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
 
Csatlakozom a 30 napos kihíváshoz:
Csatlakozom a 30 napos kihíváshoz

 

1. A hazai erdők védelme létfontosságú

A magyarországi erdők java része mesterségesen létrehozott faültetvény. Mára alig akad olyan természetes erdő, amely a legkülönfélébb élőlényeknek ad otthont, minket pedig tiszta levegővel és ivóvízzel lát el. Nélkülük a klímaváltozással szemben is védtelenek vagyunk.

Mit fogad a WWF Magyarország?

Szakmapolitikai és terepmunkával dolgozunk a háborítatlan erdőterületekért, a természetes erdők helyreállításáért és a tarvágások visszaszorításáért.

Mit fogadok én?

Nyitott szemmel fogok járni és vigyázok az erdeinkre. Úgy használom őket, hogy ne tegyek kárt bennük. Támogatni fogom az idős, őshonos fafajokból álló erdők megőrzését, és ha kirándulás során szabálysértéssel, illegális tevékenységgel találkozom, nem hagyom szó nélkül. Faültetésnél kerülni fogom az idegenhonos fajokat. Ha fával fűtök, száraz tűzifát használok és mértéktartó mennyiségben.

greenrecovery1.png

 

2. Az élővizekre mindannyiunknak szüksége van

A jelenlegi vízgazdálkodás következtében Magyarország egyre szárazabbá válik. Az élelmiszert termő területekre, a vizesélőhelyekre és az ivóvízellátásra veszélyt jelentő folyamatokat azzal mérsékelhetjük leginkább, ha több helyet biztosítunk a folyóknak.

Mit fogad a WWF Magyarország?

Dolgozunk a Duna, a Dráva és a Tisza mentén a hazai folyók, árterek és vízpartok élőhelyeinek megőrzéséért, állapotuk javításáért. A vízgazdálkodási szemlélet megváltoztatása mellett a hagyományos, illetve környezetkímélő gazdálkodási formák elterjedését támogatjuk a jövőben is.

Mit fogadok én?

Nem fogom pazarolni a vizet: okosan bánok vele otthon és azon kívül is. Az összegyűjtött esővízzel öntözök, igyekszem javítani a kertem mikroklímáját. Csökkenteni fogom a vízlábnyomom – például azzal, hogy kevesebb húst eszem, felelősen vásárolok –, és kiállok szűkebb és tágabb lakóhelyem vizeinek, vízpartjainak megóvásáért.

greenrecovery2.png
greenrecovery3.png
greenrecovery4.png
greenrecovery5.png

 

 

3. A természet a megoldás

greenrecovery6.png

A környezettudatos szemlélet az élet minden területét áthatja a hétköznapi szokásainktól kezdve a mezőgazdasági termelésen át egészen a klímaváltozás okozta károk enyhítéséig. Természetalapú megoldásokkal zöldebbé, kiszámíthatóbbá és biztosabbá tehetjük jövőnket.

Mit fogad a WWF Magyarország?

Élőhely-rehabilitációs és települési vízvisszatartó projektjeink keretein belül tavakat, legelőket, és erdősávokat hozunk létre és állítunk helyre az ország legsérülékenyebb településein. Segítjük a hazai települések klímaalkalmazkodását.

Mit fogadok én?

Amikor csak tehetem, a természetes megoldásokat fogom választani. A túlzott fűtés helyett rétegesen öltözködöm és vastagabb takarót használok. Változtatok környezetkárosító étkezési és közlekedési szokásaimon. A mesterséges kényelmet – mint például a légkondicionáló – természetkímélő megoldásokra cserélem.

 

4. A fogyasztás felelősség

Csak ez az egy bolygónk van. Ehhez képest a magyar lakosság átlagos ökológiai lábnyoma 2,2 földnyi, vagyis úgy élünk, mintha egy több mint kétszer ekkora bolygó erőforrásaival rendelkeznénk.

Mit fogad a WWF Magyarország?

Egyszerűsítjük saját működésünket, erőforrásainkat szemléletformásra fordítjuk, és felhívjuk a figyelmet a tudatos gondolkodásra. Segítjük a vállalatokat, településeket ökológiai lábnyomuk csökkentésében, és egy fenntarthatóbb energiagazdálkodásért dolgozunk.

Mit fogadok én?

Csak azt fogom megvenni, amire valóban szükségem van. Kevesebbet fogok autózni, repülni, és kevesebb élelmiszer-hulladékot fogok termelni. Kerülni fogom az ipari hús- és tejtermékeket. Csökkenteni fogom az energiafogyasztásomat, és az otthonomban is a környezettudatos megoldásokra törekszem.

greenrecovery20.png

5. A vadvilág megóvása egészségünk kulcsa

greenrecovery7.png

Jelenleg egymillió fajt fenyeget a kihalás veszélye, amit a vadon élő állatok illegális vadászata még tovább fokoz. A vadvilág kizsákmányolásával saját magunkat is veszélyeztetjük, hiszen csak úgy maradhatunk életben, ha a természetet is élni hagyjuk.

Mit fogad a WWF Magyarország?

Azért dolgozunk, hogy biztosítsuk őshonos nagyragadozóink – a hiúz, a farkas és a medve – helyét és szerepét a hazai erdőkben. Védjük a vadvilág érdekeit a jogszabályok módosításánál, támogatjuk a hatóság fellépését, és elősegítjük az emberek és a nagyragadozók együttélését.

Mit fogadok én?

Követni fogom a híreket, hogy megismerjem az élővilág állapotát. Külön figyelmet fordítok arra, hogy megértsem, miért van szüksége a hazai erdőknek ezekre az állatokra is. A természetben járva nem fogok nagy mennyiségben gyűjtögetni, nem zavarom az élőlényeket. Tájékozódni fogok, hogyan kell a hazai állatfajokkal viselkedni, és mi a teendő, ha túráim során nagyragadozóval találkozom. Nem vásárolok egzotikus állati eredetű termékeket.

 

6. Az élőhelyvesztést meg kell állítani

A természetpusztítás, az erdőirtás, a nem fenntartható mezőgazdasági munkálatok és a talajromlás beláthatatlan következményekkel járnak. Az állat- és növényfajok számára éppúgy, mint ránk nézve, hiszen az élőhelyük elvesztése miatt éhezni és vándorolni kényszerülő fajok a világjárványok kockázatát növelik. Többé nem használhatjuk ki bolygónk erőforrásait, azonnal el kell kezdenünk felelősen bánni velük.

Mit fogad a WWF Magyarország?

Megvédjük a természetes erdőket, és küzdünk a túlzott mértékű fakitermelés ellen. Támogatjuk az ártéri gazdálkodást, népszerűsítjük a szálaló erdőgazdálkodást, és kiállunk a védett területekért.

Mit fogadok én?

Kerülni fogom azokat a termékeket, melyek előállítása intenzív fakitermelést igényelt – például a pálmaolajat tartalmazó készételeket, kozmetikumokat. Keresni fogom az ökológiai gazdaságból származó élelmiszereket és a fenntartható alternatívákat.

greenrecovery8.png greenrecovery9.png greenrecovery10.png greenrecovery11.png greenrecovery10.png

 

7. Tiéd a következő lépés

A legtöbb társadalmi változás felülről indul, de az egyéni energiák adják hozzá a hajtóerőt: a te energiád, a családodé, a barátaidé, a munkatársaidé, mindenkié. Együttes erővel sorsfordító, kritikus tömeggé válhatunk, és gyökeres változást érhetünk el. Együtt lehetséges.

Mit fogad a WWF Magyarország?

Kiállunk a fontos ügyek mellett. Mindent megteszünk, hogy megvédjük Magyarország természeti kincseit. A terepmunka, a természetvédelmi érdekérvényesítés és a szemléletformálás eszközeivel dolgozunk egy olyan jövőért, melyben az emberiség és a természet harmóniában él egymással.

Mit fogadok én?

Hallatni fogom a hangom a fontos ügyekben. Támogatni fogom a természetvédelmet, követem a hiteles zöld szervezeteket. Tájékozott leszek, és másokat is erre biztatok. Ha kell, kiállok, ha kell, lekapcsolok, amikor kell, aláírok. Ha szükség lesz rám, ott leszek.

greenrecovery13.png

 

greenrecovery14.png
greenrecovery15.png
greenrecovery16.png

 

Ezennel fogadom, hogy kiveszem a részem az alábbi törekvésekből, és másokat is erre buzdítok.

 
 
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező
 
Csatlakozom a 30 napos kihíváshoz:
Csatlakozom a 30 napos kihíváshoz