A digitalizáció, a távérzékelés és az adatbázisok fejlődésével egyre több olyan automatikus eszköz, adatbázis, térkép- vagy adat-alapú döntéstámogató rendszer található az interneten, amelyek használata segítheti az önkormányzatokat a klímaváltozás hatásaihoz történő alkalmazkodásban, a klímaváltozást okozó ÜHG-kibocsátás csökkentésében, vízgazdálkodási vagy településfejlesztési döntések meghozatalában, tervek készíttetésében.

Sokszor azonban nem könnyű eligazodni az eszközök e széles tárházában.

Ebben szeretne segíteni a LIFE LOGOS 4 WATERS projekt keretében elkészült önkormányzatoknak szóló gyűjteményes oldal (Platform), amely összeszedte és rendszerezte a jelenleg az interneten megtalálható, az önkormányzati döntéseket segítő, szerteágazó eszköztárat.

A gyűjteményben hazai és nemzetközi eszközök, adatbázisok, döntéstámogató rendszerek, szakmai anyagok is megtalálhatók. A könnyebb tájékozódás érdekében az egyes eszközöket, elsődleges tartalmuk alapján az alábbi hat tematikus csoportba sorolták be:

  • Klímavédelem
  • Településfejlesztés
  • Természetalapú megoldások (TaM/NbS)
  • Ökoszisztéma
  • Vízgazdálkodás
  • Zöldinfrastruktúra

Egy-egy eszköz, adatbázis esetenként egyszerre több csoportba is tartozhat, és ilyenkor több kategóriában is megtalálható. A kategóriákon belül az adatbázisokat, eszközöket és szakmai dokumentumokat csempés rendszerben lehet böngészni, illetve az adott tematikus csoport oldalának alján ábécé-sorrendben is elérhetőek.

                                                                                     

A csempékre kattintva az adott eszközt bemutató adatlap nyílik meg. A részletes adatlap az eszköz tartalmára, működésére vonatkozó legfontosabb információkat tartalmazza, mint például, hogy mire szolgál, milyen célcsoport számára nyújt elsődlegesen segítséget, alapadatot vagy mintát, szükséges-e regisztrálni a használatához, milyen speciális képzettségeket igényel, ingyenesen használható-e, mely szervezet a fenntartója, milyen gyakran kerül frissítésre annak tartalma stb.

A Platformon megtalálhatóak angol és magyar nyelvű eszközök is. Az angol nyelvű eszközöket külön is jelölik, és az adatlapok ezek működését is magyar nyelven ismertetik.

A Platform tartalma folyamatosan frissül, ezáltal törekedve az újabb információk, ismeretek minél szélesebb körben történő megosztására, illetve a már megszerzett tudás fejlesztésére, bővítésére. Aki ismer olyan eszközt, amelynek helye lenne az oldalon, de nem található meg, a Platform ’Észrevételek’ menüpontján keresztül beküldheti javaslatát a szerkesztőknek.

A Platform az alábbi linken keresztül érhető el: https://lifelogos4waters.bm.hu/dontestamogato-platform/