A bölények köszönik, jól vannak

Február közepén a WWF Magyarország erdős csapata egy lengyelországi konferencián vett részt. A terepi program helyszíne a híres Białowieża őserdő volt, amelynek neve a vitatott jogosságú fakitermelés miatt tavaly bejárta a világsajtót. Legtöbben azonban úgy ismerik, mint az európai bölény utolsó menedékét.

Az erdők világméretű problémáival és azok kutatásával foglalkozó konferenciát szerveztek Varsóban, ahol a WWF Magyarország kétfős erdős csapata is részt vett. A nemzetközi kapcsolatok építése mellett a Tölgyes LIFE projektünket is volt alkalmunk népszerűsíteni. A kutatókkal való eszmecserék mellett a rendezvény legfőbb érdekessége egy világszinten is egyedülálló Białowieża őserdő felkeresése volt.

Lengyelország és Fehéroroszország határán terül el Európa legnagyobb síkvidéki – lombos fákból álló – őserdeje. Teljes kiterjedése 140.000 hektár, ami két-három magyarországi nemzeti park területének felel meg. Az őserdő állapotú foltok ezen belül találhatók, míg vannak olyan részei is, ahol erdőgazdálkodás folyik. A torony méretű kocsányos tölgyek, hársak, erdei fenyők, szilek egy letűnt kor hírmondói. Százötven éve az orosz cár utakat építtetett, hogy fejsze alá kerülhessen a térség utolsó vadonja is, ám mikor megtudta, hogy már csak itt él európai bölény – megkegyelmezett az élőhelyének. Száz éve, az első világháború alatt a bölények számára jött el a végóra: a német megszállók, majd a helyi orvvadászok 1919-ben kilőtték az utolsó példányt is. Szerencsére állatkertekben és vadasparkokban akadt még mutatóban néhány síkvidéki európai bölény. – Ezek segítségével sikerült a harmincas években sikerült létrehozni egy tenyészállományt, hogy végül az ötvenes évek elején ismét szabadon engedjenek néhány példányt az őserdőben. Azóta szerencsés módon már 600 körül jár a rengetegben élő bölények száma. Nem sok esélye volt, de pillanatokra mi is találkozhattunk egy kisebb csordával a bejárás során. A közel egy tonnás állatok alatt rengett a talaj, törtek a lehullott ágak, ahogy átrobogtak az erdőn, tőlünk néhány tíz méterre.

2016 tavaszán a białowieżai őserdő egészen más téma kapcsán került a médiába. Az ok egy egészen apró bogár, amely megtámadta az erdő lucfenyőit. A szúkárosítás megfékezésére az erdőség nemzeti parkon kívüli hatalmas területén az állami erdőgazdaság megkezdte a megbetegedett fák kitermelését, vágásterületeket hagyva maga után. A felháborodás óriási volt – végül az ügy a természetvédők és az erdészek szimbolikus csatájává alakult. Az ökológusok, természetvédők álláspontja szerint a természet kiheveri a szú nagyterületű károsításait is – és nem szükséges ennek „ürügyén” a faanyag eltávolítása, ami árt az ökoszisztéma működésének. Az erdészek ragaszkodtak viszont a hagyományos megoldáshoz, az ilyenkor „egészségügyi” beavatkozásnak tekintett fakitermelésekhez. Az ügy végül nemzetközi politikai botránnyá vált, és az Európai Bíróság 2018 tavaszán felszólította a lengyel kormányt, hogy állítsa le a fakitermeléseket. Hozzá kell tennünk azt is, hogy a kitermelések az erdő nemzeti parki részét, valódi őserdő foltokat szerencsére nem érintett.

Jelenleg béke honol a tél szorításából kiolvadó őserdőben. Ott jártunkkor még kiterjedt hófoltok voltak, hallgattuk a fakopáncsokat, és láthattuk a szintén visszatérő hódok vízépítő munkájának kedvező eredményét is. Sajnos a klímaváltozás ugyanakkor érezteti hatását – az őserdő fajösszetétele lassan, de biztosan átalakul. A legmagasabb fák közül már nincsenek meg az 50 m felettiek – ami jelezheti a szárazodást, de a szúkárosítások mértéke sem véletlenül lépi át a korábbi szinteket. Igencsak fontos lenne elérni, hogy bolygónkon ne érjük el a szakértők által erősen hangsúlyozott 1,5 ºC évi középhőmérséklet növekedést…

Gálhidy László

Fotók WWF Nagy Ugrás 2015Föld Órája 2016Nagy Ugrás 2016