Botrány a királyi családban

A nemzetközi felháborodást kiváltó eset után a WWF nyílt levélben szólítja fel a királyi családot az eset magyarázatára, és személyes találkozót sürgetnek. Juan Carlos del Olmo, a WWF Spanyolország főtitkára így fogalmaz: "Levelemmel szeretném kifejezni a WWF mély aggodalmát és rosszérzését a fejleményekkel kapcsolatban, amely Spanyolországban és világszerte is nagy port kavart. Az elefántvadászatot partnereink és a lakosság is mélyen elítéli, még akkor is, ha ez szabályosan, engedéllyel történt."
A WWF több mit ötven éve küzd fajok és élőhelyeik védelmében. Az elefántok megóvása érdekében tett legfontosabb lépésként 2000-ben indította útjára az Afrikai Elefánt Programot, amelynek keretében a helyi lakosokat bevonva küzdenek az állatok élőhelyének fenntartásáért. A helyi közösségek fejlesztése mellett olyan projekteket támogatnak, amelyek elősegítik a lakosok jobb életkörülményekhez jutását, foglalkoznak azzal, hogy az elefántok és az emberek képesek legyenek együtt élni, és harcolnak az elefántcsont illegális kereskedelme ellen.

WWF spanyol elefántBotswana területén nem törvényellenes az elefántok vadászata, azonban nagyon szigorúan szabályozzák, és számtalan engedély szükséges egy-egy állat kilövéséhez. I. János Károly királynak ugyan volt engedélye, azonban tette több szempontból is felháborodásra ad okot, hiszen az elefánt Afrika és Ázsia legnagyobb részén védett faj, igaz Botswanában a populáció száma meghaladja a 130.000-et. Azonban a WWF Spanyolország tiszteletbeli elnökeként még súlyosabban kerül megítélésre az uralkodó elefántvadászata.

WWF spanyol elefánt"Ez a sajnálatos esemény nemzetközi felháborodást váltott ki és mélyen lesújt bennünket az eset, amely súlyos károkat okoz a WWF számára, hiszen a negatív közhangulat és ellenérzés a szervezet hitelességét is veszélyezteti, amelyet 50 év kemény természetvédelmi munkájával építettünk fel olyan fajok védelméért, mint például az elefánt." - zárja gondolatait a főtitkár.

Fotók Mission ImPanda vetélkedő a Föld NapjánTetraPak kiállításTerepi nap és vízibivaly-hajtás Tiszatarjánban