Interjú Frenyó Gábor, természetvédő madarász-vadásszal

Magyarország egyik legnagyobb zöld civil szervezete, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - (MME ) alelnökével beszélgettünk. Frenyó Gábort Patkó László kollégánk kérdezte a természetvédelem és vadászat, vadgazdálkodás kapcsolatrendszeréről, valamint a nagyragadozókról.

Patkó László: Kedves Gábor, köszönjük, hogy megosztod velünk a természetvédelemmel és vadászattal kapcsolatos gondolataidat. Remélem a "zöldek" és vadászok számára is hasznos lesz egy olyan ember véleményét olvasni, aki mindkét érdekcsoportot jól megérti. Mióta vadászol, és ez hogyan egyeztethető össze a természetvédelmi munkáddal?

Frenyó Gábor: Kb. 25 éve vadászom és teljesen jól összeilleszthető a természetvédelmi munkámmal. Vadászni is a természetben lehet, és ez a lényeg. Az általam elejtett vadfajok darabszáma minimális, tehát a hangsúly nálam is inkább az "erdőzúgáson" van és nem a "vadűzésen"[i]. Természetesen vannak magamnak felállított korlátok, például szalonkát nem ejtek el.Az elejtett vadat, ha van rá mód, megvásárolom és hazaviszem magamnak, családomnak.

PL.: Számodra mit jelent a vadászat és a természetvédelem összefüggése?

FG: Talán azt, hogy a nagyragadozó hiányában, mi történne vadászat nélkül.Az ember jelentősen átalakított már a környezetét. Bizonyos fajok állományait csökkentette (vagy szerencsétlen módon ki is irtotta), másokét pedig növelte. A "több" nem minden esetben "jobb", gondoljunk csak az invazív fajokra, ezeket fontos kordában tartani és a vadászat is egy eszköz lehet ebben a küzdelemben. Persze a szívemhez közel álló ragadozó madarakon (un. "vágómadárfélék") kívül a nagyragadozók is fontos szerepet játszanak a prédafajaik „kordában tartásában”.

PL.: Hogyan tehetnék a vadászok zöldebbé, vagy természetvédelmi szempontból jobbá saját tevékenységüket?

FG.: Szerintem azt kell tőlük is elvárni, amit bármilyen természetben járó embertől és magamtól is elvárok. Például, hogy ne szemeteljen, ne okozzon felesleges sérülést az élővilágnak, például a lesek, szórók létesítése során. Persze az is fontos, ha valaki vadászik, törekedjen a biztonságos és a lehető legkisebb szenvedéssel járó elejtésre.

PL.: Szerinted helyesen kommunikálnak egymással ezek az érdekcsoportok?

FG.: Ha kommunikálnak, az már helyes. Madarászként kedvezőek a tapasztalataim. Talán te is hallottad Halmos Gergő,ügyvezető igazgató és Horváth Márton,fajvédelmi csoportvezető kollégáim előadását a parlagi sasos pályázatunkról. Kicsit olyan, mint amit ti is csináltok a nagyragadozókkal kapcsolatos EuroLargeCarnivores LIFE pályázatotokban, de mi "nagy ragadozómadarakkal" és többek között apróvadas területeken tevékenykedő vadászokkal dolgoztunk. A kölcsönös bizalom és információcsere megalapozása nagyon fontos az ilyen kérdésekben. Nem vagyunk ellenségek, még akkor sem, ha néhány kérdésben nem értünk teljesen egyet.

PL.: Igen, hallottam a pályázatról és nagyon örülök, hogy ti is a két elsőre ellenfélnek tűnő oldalt közös érdekek mellett igyekeztek "összeboronálni". Ha már szóba kerültek a ragadozók, mit gondolsz a nagyragadozók újbóli megtelepedéséről hazánk területén?

FG.: Erre a kérdésre inkább erdőgazdálkodóként válaszolok: örülök neki. Erdőfelújítások kapcsán gyakori, hogy a kívánatosnál nagyobb létszámú vadállomány miatt csak kerítéssel lehet megvédeni az újulatot. Könnyen lehet, hogy külföldi példák alapján hazánkban is eléri azt a szintet a nagyragadozók állománysűrűsége, hogy hatással lesz a prédafajaik (pl. őz, szarvas, vaddisznó) állományára, ezzel pedig végső soron segíthetik az erdők természetszerűbb, gyorsabb felújulását. Az együttélést emberek és nagyragadozók között egyébként úgy képzelem el, hogy mindenki teszi a dolgát, tiszteletben tartja a másik embert és megfelelő alázattal viseltetik a természet irányába.

[i]Idézet Széchenyi Zsigmond író-utazó vadász tollából: „A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás.”

Fotók Duna NapWWF Nagy Ugrás 2015Nagy Ugrás 2016