A nagyragadozók visszatérése Magyarországra új kihívásokat jelent az Északi-Középhegység területén gazdálkodóknak. A EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében 2021. október 20. és 22. szervezett kétnapos konferencián és terepi látogatáson haszonállattartók és terepi szakemberek cseréltek eszmét a nagyragadozók okozta kihívásokról és a lehetséges védekezési eszközök alkalmazásáról. A több mint 90 fő részvételével megtartott konferencián előadások, kerekasztal-beszélgetés és szakmai műhelybeszélgetés keretében oszthatták meg tapasztalataikat a résztvevők. A konferenciát terepi látogatás zárta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajómercsére, ahol a nagyragadozók ellen alkalmazott haszonállat-védelmi módszerekkel ismerkedhettek meg az odalátogatók.

A Parádfürdőn megrendezett konferencián haszonállattartók, vadgazdálkodók, nemzeti parki szakemberek, egyetemek és kutatóintézetek munkatársai, civil szervezetek képviselői vettek részt. A konferencia első napján nemzeti parki szakértők, hazai és határon túli kutatók és terepi szakemberek ismertették a nagyragadozók hazai és nemzetközi elterjedésével kapcsolatos kutatási eredményeket, a nagyragadozók természetes rendszerekben betöltött szerepét és viselkedését.

A konferencia második napján a haszonállatok védelmére szolgáló megoldásokat, jó gyakorlatokat (villanypásztor, nagytestű őrkutya) ismerhették meg a konferencia résztvevői. A témában szervezett kerekasztal-beszélgetésen Észak-Magyarországon gazdálkodó haszonállattartók ismertették tapasztalataikat a nagyragadozókkal való együttélésről, a problémákról és a védekezési módszerek hatékonyságáról. A konferencián résztvevők egyetértettek abban, hogy a Magyarországra visszatérő nagyragadozóknak helye van a természetes ökoszisztémákban, de fontos, hogy jelenlétük ne veszélyeztesse a hagyományos állattartást. A haszonállatok megvédésére százszázalékos védelmet nyújtó megoldás nincs, villanypásztor és nagytestű őrkutyák alkalmazásával a károkozások mértéke azonban jelentősen csökkenthető. A nap második felében műhelybeszélgetés keretében cserélhettek eszmét a résztvevők a nagyragadozókkal való együttélés lehetőségeiről és kihívásairól.

A konferenciát követően a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajómercsére egy Natura 2000 besorolású területre látogattak a konferencia résztvevői, ahol Ádám László gazdaságában ismerkedhettek meg a nagyragadozók ellen alkalmazott haszonállat-védelmi módszerekkel. A több, mint 100 juhból álló nyáját villanypásztorral, állandó kerítéssel és két kuvasszal védi a gazda. A kutyák a Kuvasz-Őr Program közreműködésével kerültek a gazdaságba, és hatékonyan egészítik ki a legelő köré telepített villanypásztorból és vadhálóból álló védelmi rendszert.

A nagyragadozók jelenléte Magyarországon

Magyarországon elsősorban az Északi-középhegységben fordulnak elő nagyragadozók. A farkas már megtelepedettnek tekinthető és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezen felül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barnamedve is megfigyelhető az országban.

A medve, farkas és hiúz állományváltozásainak iránya és mértéke olyan változatos Európa-szerte, mint az állományaik megerősödésének okai. Európában becslések szerint kb. 17 000-17 000 farkas és barnamedve, valamint 9 000 hiúz él.

Projekt az együttélés elősegítésére

A félelmek és aggodalmak legyőzését, valamint az érintettek közötti párbeszéd és tapasztalatcsere elősegítését tűzte ki célul a 2017-2022 között futó EuroLargeCarnivores LIFE projekt, melyben a WWF Magyarországon kívül más európai WWF irodák, a baden-württembergi Erdészeti Kutatóintézet, az olaszországi Eliante Intézet és az Elmauer Intézet is rész vesznek. A projekt célja, hogy egy olyan felületet biztosítson, ahol az EU-ban élő különböző érdekcsoportok információkat gyűjthetnek és oszthatnak meg egymással az emberek és a nagyragadozók együttélésével kapcsolatosan.

Az olyan témák, mint a monitoring, ember-vadvilág konfliktusok csökkentése és megelőzése, személyes vagy vagyonbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak, állattartási gyakorlatok, az orvvadászat, valamint a gazdasági lehetőségek és befektetések is fontos részét képezik a projektnek.

A projekt eddigi főbb eredményei

A projekt szakmai workshopokkal, terepi kirándulásokkal, határokon átnyúló tudáscsere programokkal teremt lehetőséget a párbeszédre állattartók, vadászok, nemzeti parki szakemberek és természetvédők között. Emellett tájékoztató kiadványok, infografikák is készülnek, amelyek segítik az eligazodást a nagyragadozókkal kapcsolatos kérdések között.

A legjobb európai gyakorlatokat és példákat 32 rövidfilmből álló videósorozat is bemutatja. A videókban megszólalók között vannak állattartók, akik hatékony módszereket alkalmaznak állataik védelmére, ökoturisztikával foglalkozó szakemberek, vadászok és vidéken élő személyek, akik elfogadják a lakóhelyük közelében élő nagyragadozók jelenlétét. A videókat Európa 12 országában forgatták, köztük Magyarországon.

A négy magyar videóban megszólalók:

A videók megtekinthetők a EuroLargeCarnivores LIFE projekt YouTube csatornáján (Stories of Coexistence).

A projektben eddig megjelent kiadványok:

További információ a projektről: https://www.eurolargecarnivores.eu/hu/