WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

2021-ben 30. alkalommal találkoznak Magyarország zöld civil szervezetei

2021-08-26

Idén harmincadszor találkoznak Magyarország zöld civil szervezetei a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóján 2021. augusztus 27-29. között. A rendezvény minden évben más településen zajlik, az idei évben Keszthely ad otthont a találkozónak.

A WWF Magyarország három programot is szervez az találkozón: két szekcióülésen és egy szakmai fórumon aktuális természetvédelmi kérdésekről hangzanak el előadások, valamint minden programon lehetőség lesz kérdéseket feltenni a WWF szakértőinek és megvitatni a felvetett témákat.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt az alábbi programokra:

Szekcióülés III. – WWF Magyarország Alapítvány – EMLA Egyesület – A természet érdekeit ki képviseli? És hogyan?

2021. augusztus 27. péntek – 20:30-22:15

Georgikon Campus D épület – D/1 szeminárium terem

Koordinátor: Dedák Dalma

A természet védelmét számos jogszabály biztosítja, azonban ezek érvényesítése az egyes társadalmi szereplők feladata. A zöld szervezetek kiemelten fontos szerepe a környezetvédelmi érdekek képviselete, azonban nem mindegy, hogy mikor és milyen módon teszünk a természeti értékeink megóvásáért. Az elmúlt években jelentősen nőtt a természetes élőhelyekre, természetközeli területekre tervezett beruházások száma. A természeti értékeket károsító tevékenységek sok esetben a beruházások olyan előrehaladott szakaszában látnak napvilágok, amikor már igen nehéz a természetvédelmi szempontok érvényesítése, a védett értékeink megóvása. A szekció első felében a WWF Magyarország Alapítvány elmúlt időszakban lezajlott konkrét ügyein keresztül mutatjuk be mindazokat az eszközöket és lehetőségeket, melyek segítségével hatékonyan megelőzhető a természeti értékeink károsítása a nagyobb beruházások esetében. A szekció második felében a résztvevők témához kapcsolódó kérdéseket tehetnek fel, egyedi ügyekben kérhetnek segítséget, a válaszadásban az EMLA Egyesület nyújt szakszerű jogi segítséget. Az EMLA többek közt környezeti hatásvizsgálatok során ad jogi tanácsot, aminek a szabályozása lényegesen megváltozott az uniós irányelv módosítása nyomán és az új szabályok érvényesülését igyekszik a szervezet hatékonyabbá tenni.

Szekcióülés +1 - WWF Magyarország - Tájhasználatváltás lehetőségei és feltételei a tiszai Alföldön

2021. augusztus 28. szombat – 11:00-12:45

Georgikon Campus D épület – D/3 szeminárium terem

Koordinátor: Kajner Péter

Tájaink kiszáradása, az egyre pusztítóbb aszályok, a fokozódó időjárási szélsőségek miatt nélkülözhetetlen vizeink visszatartása. Az árvizek kivezetése a mélyárterekre, a belvizek helyben tartása és hasznosítása, az ártéri gazdálkodás a klímaalkalmazkodás alapvető eszközei lennének. A közeljövőben zajlik a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének társadalmasítása, a 3. Országos Vízgyűjtő Gazdálkodási Terv, illetve a jövőnket meghatározó más tervek készítése. A civilek hangjának fontos szerepe lehet abban, hogy Magyarország megfelelő választ ad-e a közelítő ökológiai katasztrófára vagy sem. E témákkal kapcsolatos közös feladatainkról fogunk egyeztetni ebben a szekcióban.

Szakmai fórum IV. – WWF Magyarország Alapítvány – Erdő szakmai fórum

2021. augusztus 28. szombat – 11:00-12:45

Georgikon Campus D épület - D/III előadó

Koordinátor: Gálhidy László

Az erdők, és különösen a védett, állami erdők kezelésével kapcsolatos konfliktusok egyre nagyobb figyelmet kapnak a sajtóban. Az erdő szakmai fórum felvillantja a legértékesebb hazai erdők védelmének új irányait. Szó kerül az erdőtörvény tavalyi, az Alkotmánybíróság határozata nyomán történt változtatásainak céljairól - jogi szempontból is körüljárva a mindannyiunk számára alapvető értéket jelentő erdők megőrzésének lehetőségeit.

 

Kapcsolódó hírek: