A WWF és a Bolton Food a fenntarthatóbb halászatért

2021-06-09

A WWF és a Bolton Food (a Rio Mare, a Saupiquet és az Isabel márkák forgalmazója) négy évvel (2021-2024) meghosszabbította partnerségét a fenntarthatóbb halászati tevékenységek előmozdítása érdekében. A partnerség második szakasza emellett megerősíti a tonhalállományok globális, felelősségteljes kezelésével kapcsolatos érdekképviseleti erőfeszítéseket.

Miért döntött a WWF az együttműködés mellett?

A tonhal jelenléte elengedhetetlen az egészséges óceáni ökoszisztéma szempontjából. Létfontosságú a part menti közösségek élelmezésének szempontjából, valamint a világ minden táján a fogyasztók kosarában is alapvető termék. A tonhalfajokra azonban nagy nyomás nehezedik a túlhalászat és a fenntarthatatlan halászati gyakorlatok miatt. A partnerség ezért továbbra is a tonhal és más kulcsfontosságú fajok, valamint az ökoszisztéma hosszútávú, erősebb ellenálló képességének elősegítésére összpontosít. A Rio Mare kötelezettségvállalása, hogy halászati tevékenységét etikus, jogszerű, átlátható és teljes mértékben nyomon követhető módon folytatja.

A WWF és a tonhalkonzervgyártásban Európában vezető Bolton Food közötti partnerség több országot érint, és magában foglalja a vállalat összes termékét és márkáját.

Mit értünk el eddig?

A WWF és a Bolton Food 2016-ban négyéves partnerséget kötött a WWF-fel, melynek célja az egészséges óceánok megőrzése és az attól függő közösségek megélhetésének biztosítása. Ma a Rio Mare beszerzési területének közel 70%-a MSC tanúsítvánnyal rendelkező halászatból vagy hiteles és átfogó halászati fejlesztési projektekből (FIP) származik a partnerség kezdete óta eltelt 20%-hoz képest. Az átláthatóság és a nyomon követhetőség szempontjából a Rio Mare tonhaltermékeinek 100%-a a fogástól a tányérig teljes mértékben nyomon követhető, illetve a vállalat az információkat valós időben osztja meg a fogyasztókkal.

Mit szeretnénk elérni a partnerség második szakaszában?

A partnerség második szakaszának célja a tonhalállományok újjáépítésének és egészségének védelme és támogatása.

Figyelembe véve a tonhalállományok globális helyzetét, a partnerek felismerték, hogy növelni kell a Rio Mare fenntarthatósági kötelezettségvállalásait a tonhalgazdálkodás és -beszerzés holisztikus megközelítésének elfogadásával. Ez a megközelítés úgy tekint az óceánokra, mint összetett rendszerekre, amelyeknek egészségesnek, produktívnak és ellenállónak kell lenniük ahhoz, hogy továbbra is virágzó, egészséges halállományt biztosítsanak, és segítsenek enyhíteni az éghajlatváltozás hatásait.

Míg az MSC tanúsítvány és a halászati fejlesztési projektjek (FIP) továbbra is a fenntarthatóbb halászat előmozdításának két fontos eszköze maradnak, a Rio Mare elkötelezett abban, hogy a tanúsítványokon túlra tekintsen és a WWF stratégiájának megfelelően valósítson meg projekteket.

A partnerség ezenkívül aktívan támogatja a tonhalhalászattal foglalkozó regionális halászati gazdálkodási szervezetek (RFMO) új intézkedéseinek elfogadását azzal a céllal, hogy segítse a túlhalászott állományok megerősödését és a túlhalászás jövőbeni megelőzését. A partnerség az „Együtt az óceánokért” zászlaja alatt kommunikációs kampányokat is kidolgoz a tenger gyümölcsei felelősségteljes fogyasztásának előmozdítása és a fenntarthatóbb halászattal kapcsolatos tudatosság növelésének érdekében.

A partnerség hosszútávú célja a fenntarthatóbb termelés és fogyasztás irányába történő elmozdulás biztosítása az egész ágazatban a Bolton Food ellátási láncai közötti együttműködés révén.

"A partnerség révén a különböző szereplőkkel való együttműködés fontos a WWF fenntartható, jól szabályozott halászatra vonatkozó céljának elérésében, amely egyaránt szem előtt tartja az élelmezésbiztonságot, a megélhetést és az óceánok egészségét" – mondta John Tanzer, a WWF nemzetközi óceánprogramjának vezetője.