Aladár ismét a szabadban

2012-05-14

Azok a sünök, akik nem érik el 600 grammos súlyt ősz közepe-vége felé, szinte biztosan elpusztulnak. A téli álom során ugyanis egyszerűen nincs elegendő tartalékuk, melyet felélhetnének, megfelelő táplálékot pedig ebben a bódult állapotban, ráadásul télen aligha találnak.
Éppen ezért fontos, hogy aki az őszi időszakban találkozik ilyen "súlyon aluli" tüskés apróságokkal, fogja be őket, és vagy teleltesse át maga - ha erre lehetősége van - vagy adja le az erre szakosodott szervezetek egyikénél. A sün megfelelő teleltetéséről rengeteget olvashatunk az interneten. Véglegesen megtartani azonban senki ne akarja, a sün vadállat és védett is.
A mi sünink az Aladár nevet kapta, aki egy nagy szalmával teli ládában vészelte át a telet, időnként pedig bejárhatta az egész lakást is. Hatalmas mozgásigényét egy nagy mókuskerék biztosította, táplálékként pedig kukacokat, rovarokat, almát és kifejezetten sünöknek kifejlesztett konzerv és száraz eledelt kapott.
Két hete végül Aladárt szabadon engedtük a Dunakanyarban, aki eleinte kissé félénken, majd felbátorodva vágott neki erdőnek, mezőnek, immáron 650 grammos felnőttként. Jó utat Aladár!

Éppen ezért fontos, hogy aki a késő őszi időszakban találkozik ilyen "súlyon aluli" tüskés apróságokkal, fogja be őket, és teleltesse át  - ha erre lehetősége van - vagy adja le az erre szakosodott szervezetek egyikénél. A sün megfelelő teleltetéséről rengeteget olvashatunk az interneten. Véglegesen megtartani azonban senki ne akarja, a sün vadállat és védett is.

A mi sünink az Aladár nevet kapta, súlya érkezésekor alig érte el a 100 grammot. Egy nagy szalmával teli ládában vészelte át a telet, időnként pedig bejárhatta az egész lakást is. Hatalmas mozgásigényét egy nagy mókuskerék biztosította, táplálékként pedig kukacokat, rovarokat, almát és kifejezetten sünöknek kifejlesztett konzerv és száraz eledelt kapott.

Két hete végül elérkezett a várva várt pillanat, Aladárt szabadon engedtük a Dunakanyarban, aki eleinte kissé félénken, majd felbátorodva vágott neki erdőnek, mezőnek, immáron 650 grammos felnőttként. Jó utat Aladár!