WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Apró lépések az élelmiszer-pazarlás csökkentésére

2022-01-07

Manapság az összes megtermelt élelmiszer 40 százalékát nem fogyasztjuk el, ami 1 milliárd tonnával több (1,1 milliárd tonna), mint ahogy korábban gondolták – derül ki a „Driven to waste” jelentésből, amelyet a WWF és a Tesco közösen készített. A jelentés becslése alapján évente mintegy 2,5 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, ami az emberek által okozott üvegházhatású gázok kibocsátásának 10 százalékáért felelős. 

Korábban is tudtuk, hogy az élelmiszeriparban rengeteg a pazarlás. A jelentésből azonban kiderül, hogy a hulladékáramok egyik leginkább figyelmen kívül hagyott láncszemét a mezőgazdasági termelők jelentik. De természetesen a saját konyhánkról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen itt azonnali változtatásokra van lehetőségünk.


Fotó: Elizabeth Dalziel/WWF-UK

A WWF által javasolt néhány egyszerű lépésen keresztül szeretnénk kedvet csinálni ahhoz, hogy saját otthonodban te is szembe tudj szállni a pazarlással.

Hosszabbítsd meg az alapanyagok felhasználhatósági idejét. Bizonyos zöldségeket, például a salátát, újra életre lehet kelteni, ha rövid ideig hideg vízbe áztatod. Elkezdett megbarnulni a banán? Hámozd meg, és tedd be a fagyasztóba; később jól jön majd akár sütéshez, akár turmix készítéséhez. A szétfőtt maradékok, fonnyadt vagy csúf zöldségek és gyümölcsök pedig mind tökéletes alapanyagai az ízletes leveseknek vagy egytálételeknek.

A lejárati dátum kérdését bízd az érzékszerveidre. A legtöbb – mind a friss, mind a tartós – élelmiszer sokkal hosszabb ideig fogyasztható, mint gondolnánk. A lejárati dátumnak sok esetben semmi köze sincs a biztonsághoz: a lejárat után – élelmiszertől függően – még napokig, hetekig vagy akár hónapokig fogyasztható a termék, hiába szerepel rajta, hogy  „minőségét megőrzi....” . A  „fogyasztható” felirattal ellátott élelmiszerekkel célszerű kicsit óvatosabban bánni, de a legtöbb esetben érdemes az érzékszerveinkre bízni a döntést annak megítélésben, hogy jó-e még egy adott étel. Akár a Foodkeeper App segítségével is tájékozódhatsz az élelmiszerek frissességéről és tárolási lehetőségeiről.

Vigyázz, kész, fagyassz! Szinte bármit le lehet fagyasztani: tojást, húst, szószokat – mindegy, hogy csak most vásároltad-e meg, vagy már meg is főzted. Az edényeket jól zárd le, és hagyj egy kis helyet a folyadéknak. Az élelmiszereket adagokban fagyaszd le, hogy könnyebben hozzá tudj férni a későbbiekben, és írd rá a csomagolásra a dátumot, valamint hogy mi van a dobozban, nehogy elfelejtsd, mit is tettél el. Ugyan mindez kicsit több munkát jelent, a fagyasztásnak köszönhetően mégis rengeteg időt takaríthatsz majd meg a főzésnél, előkészítésnél, sőt, még a vásárlásnál is. Ráadásul, ha mindent felhasználsz, amit megveszel, akkor azzal még spórolsz is.


Fotó: PDPics/Pixabay

Ha tudod, oszd meg másokkal is, amid van. Látjuk, hogy az emberek igyekeznek közösen hozzájárulni a változáshoz. Természetesen mindenkinek csak azt kellene megvennie, amire valóban szüksége van. Lehetsz azonban kreatív, például megoszthatsz recepteket barátokkal, családtagokkal és idegenekkel, hogy biztosan ne pazarolj el semmit sem. Ha pedig maradt felesleges élelmiszered, kérdezz meg másokat, nincs-e rá szükségük, vagy adományozd egy élelmiszerbanknak. Így gondoskodhatunk azokról, akik a környezetünkben élnek.

Légy kíváncsi természetű. Számos környezeti probléma hátterében az élelmiszerek kérdése áll. Ha viszont megváltoztatjuk az étkezésünket, azzal az élelmiszeri-ellátás környezetre gyakorolt hatását is befolyásolhatjuk. Tudj meg minél többet arról, hogyan vásárolhatsz okosabban, és hogyan táplálkozhatsz fenntarthatóbban, hogy ezáltal segíthess megvédeni a természetet - kattints ide!

Látogass el a Jó neked, jó a bolygónak honlapra!