WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Bajban vannak a beporzók, és nélkülük mi is bajban leszünk

2021-06-09

A virágos növények 87%-a, köztük a legfontosabb termesztett növények háromnegyede profitál valamilyen mértékben az állati beporzók közreműködéséből a termés- és/vagy a magképzés során. Nem túlzás, a rovarok a földi élet fő mozgatórugói. És most veszélyben vannak.

Tudományos kutatások, terepi felmérések is alátámasztják, hogy valami nincs rendben a rovarvilágban. A rovarok eltűnése az egész ökoszisztémát megrengeti, hisz nem „csak” a növények beporzásában, de a kétéltűek, hüllők, madarak táplálkozásában is kulcsfontosságú szerepet játszanak

A probléma egyik legfőbb oka a kemikáliák túlzott használata a mezőgazdaságban. Kínában emiatt a rovarok hiánya már olyan mértékű, hogy egyes helyeken a beporzást emberek végzik. 

A mézelő méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében már európai uniós szinten is történnek lépések, de ki-ki, akár a saját kertjében vagy erkélyén is számos dolgot tehet a beporzó rovarokért. 

turistamagazin.hu cikkében szakértő segítségével járjuk körül a problémát, közelebbről is megismerkedünk a vadon élő beporzókkal, és azt is elmondjuk, mit tehetünk mi a saját környezetünkben értük.