Ékszerkollekció és üveggömb készült mikroműanyagból

2022-05-24

Dunából származó mikroműanyagok felhasználásával különleges üveggömb és ékszerkollekció készült a Fenntarthatóság a művészet erejével című kreatív kampányban, az alkotásokat a WWF Magyarország javára árverezik el. A Műtárgyak Éjszakája Fesztivál számára készült koncepció a mikroműanyag-szennyezés veszélyeire hívja fel a figyelmet.

A mikroműanyagok okozta környezeti problémákra mutat rá a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál a VMLY&R által készített Fenntarthatóság a művészet erejével című kampánya. A rendezvénysorozat szervezőinek felkérésére a Dunából szűrt mikroműanyagok felhasználásával olyan műalkotások készültek, melyek megmutatják a szabad szemmel többnyire láthatatlan, de komoly környezeti kockázatot jelentő szennyeződést. Erre a fontos küldetésre utal A Láthatóvá tesszük a láthatatlant, az idei fesztiválplakátokon megjelenő szlogen is.

A Wessling Hungary szakértői által gyűjtött vízmintából szűrt részecskéket Kohut-Görömbei Luca üvegművész foglalta üvegbe. A Mikroműanyag Gömbvilág Kollekció 12 cm átmérőjű üvegglóbusza felnagyítja a színes műanyag részecskéket, így láthatóvá teszi az egyik legkevésbé látványos, de a szemünk előtt zajló környezeti katasztrófát. Az üveggömb mellett hasonló technikával, mikroműanyagok felhasználásával két nyakláncból, egy fülbevalóból és egy gyűrűből álló ékszerkollekció is készült.

A kollekció műtárgyait online jótékonysági aukción árverezik el: a https://www.mutargyakejszakaja.hu/mikromuanyagvilag weboldalon május 16-tól lehet vételi megbízást adni. A befolyó összeggel a WWF Magyarország Élő Folyók programját támogatják.

A kollekciót a fesztivál fenntarthatóság és a művészet kapcsolatát körüljáró kiállításán is bemutatják a KUBIK Coworkingben. Az Ami a miénk lesz c. csoportos kiállítás célja az, hogy többféle médiumon keresztül mutassa be, hogy a 21. században hogyan értelmezhető a fenntarthatóság kérdésköre a kortárs művészet vizualitásán keresztül.

A WWF Magyarország Élő Folyók programjának célja a hazai folyók, elsősorban a Duna, a Tisza és a Dráva, valamint a folyók menti élőhelyek, ártéri erdők, mocsarak, lápok romlásának megállítása, biológiai sokféleségük megőrzése és állapotuk javítása. A WWF munkatársai a szervezet mintaterületein helyreállítják a vizesélőhelyeket és támogatják a hagyományos, környezetkímélő gazdálkodási formák terjedését.