Hogyan komposztáljunk?

2020-04-30

Mindenkinél keletkezik szerves hulladék – gyümölcs-, zöldséghéj, ételmaradék, stb. Mi történik, ha ezeket nem komposztáljuk, hanem a kukába dobjuk? Egyrészt a kukásautó kapacitásának egy része arra megy el, hogy a komposztálható hulladékunkat szállítása, ami rögtön kibocsátással jár (kb. a kommunális hulladék 30%-a komposztálható). Miután lerakóba kerül, elkezd bomlani, ahol pedig metán képződik, ami a szén-dioxidnál sokkal veszélyesebb üvegházhatású gáz. És ha megfelelően komposztálunk? Egy olyan komposzt jön létre, amit hasznosítani tudunk növénytermesztéshez, ráadásul a szenet raktározunk el – vagyis egy kicsit az éghajlatvédelemhez is hozzájárulunk!

És ha nem kertes házban lakom? Én sem, de azért általában mindenkinek van olyan rokona, ismerőse, akihez amúgy is jár, és meggyőzhető a komposztálásról. Én a karantén ideje alatt a még üres telkünkre építettem komposztládákat. Kettőt, mert a helyes komposztálásnak is van néhány alapszabálya:

• A komposztládának jól kell szellőznie, ezért a lécek között hagyjunk rést! (Ilyen léceket lehet kapni barkácsáruházban, de akár egy raklap is kiváló.)
  • A láda kerüljön félig árnyékos helyre, hogy ne száradjon ki, de ne is legyen túl nedves.
  • Nem szabad, hogy csak konyhai zöld hulladékot tegyünk a ládába, mert így egyrészt a nitrogén aránya túl sok lesz a szénhez képest, másrészt pedig nem fog jól levegőzni.
  • Ezért a láda aljára vágjunk összes ágakat, gallyakat egy rétegben. Így alulról is jól fog szellőzni a komposzt, és növelni tudjuk a szén arányát a nitrogénhez képest. Ezt a rétegzést kell követni a későbbiekben is. Vagyis egy idő után, ha már a konyhai zöld hulladék egy réteget alkot, újra az ágaké, gallyaké a szerep.
  • Ha megtelik a láda, akkor jön a vasvilla, és a komposzt áthelyezése a másik ládába. Miért nem lehet szimplán a másik ládában folytatni a komposzt lerakását? Mert a komposztot néhány hónaponként amúgy is át kell forgatni, így ebben a lépésben ez meg tud valósulni. A teli rekeszt így „nyugalmára” lehet hagyni, hogy teljesen végbemenjen a komposzt érése.

Tehát komposztálásra fel! Tudtok venni használatra kész műanyag komposztládát is, ezek ökolábnyoma viszont sokkal nagyobb, mint a fából készölteké, de természetesen a fahulladékokból készült láda a legjobb megoldás. A fát ugyan kezelni kell, de lehet szerencsére találni olyan lazúrfestéket, ami természetes anyagokat tartalmaz. A komposzt gyűjtéséhez a lakásban pedig bármilyen jól zárható vödör tökéletesen használható.