WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Jó neked, jó a bolygónak

2022-01-12

Hagyományos ételek fenntartható módon Magyarországról, Csehországból és Szlovákiából.

  1. Vegán töltött káposzta – gombával, dióval

Hozzávalók (4-6 adag)

80 dkg savanyúkáposzta

(ideális esetben: frissen kovászolt újkáposzta)

1 hagyma, vékonyra szeletelve

7 dl passzírozott paradicsom

7 dl víz

só, bors

2 babérlevél

1 fej újkáposzta

25 dkg gomba

5 dkg dió

1 gerezd fokhagyma, lereszelve

1 teáskanál füstölt paprika

1 kávéskanál őrölt köménymag

10 dkg nagyszemű bulgur, megfőzve

1 csokor petrezselyem, finomra aprítva

2 evőkanál lenmagpehely

olívaolaj

A savanyúkáposztát szükség szerint átöblítjük, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát, felöntjük a passzírozott paradicsommal, és kb. ugyanannyi vízzel (hogy ellepje), sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérlevelet, majd kb. 30 percig főzzük.

Elkészítjük a tölteléket: a gombákat feldaraboljuk (mérettől függően félbe, vagy negyedekbe), egy tepsire rakjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd grillfokozaton 10 percig sütjük. A kiengedett levével együtt aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a durvára vágott diót, a fokhagymát, füstölt paprikát és őrölt köménymagot, majd pépesre aprítjuk, szépen össze is fog állni. Egy tálkában összekeverjük a főtt bulgurral és a finomra aprított petrezselyemmel (a nagyszeműt kb. 20 perc alatt kell megfőzni. Bulgur helyett használhatunk más gabonát is, pl. rizst, vagy kölest.) Hozzáadjuk a lenmagpelyhet, amit előtte elkevertünk 2-3 evőkanál vízzel, és néhány percig hagytunk állni, amíg kissé kocsonyássá válik. Ezt tapasztja össze a tölteléket a tojás helyett. Lefejtünk a káposztáról kb. 14-16 levelet (könnyebben megy, ha a torzsát kivágjuk, majd folyó, langyos víz alatt szedjük le a leveleket). A lefejtett levelekből kivágjuk a vastag eret, majd lobogó, sós vízben pár perc alatt blansírozzuk. Azonnal jeges vízben sokkoljuk. A megpuhult levelekbe tekerünk 1-1 evőkanálnyi tölteléket, majd ezeket körben elhelyezzük a paradicsomos káposztán. 200C fokos sütőben, lefedve, kb. 45 percig sütjük, a végén rágrillezhetünk.

(forrás: http://chiliesvanilia.hu/2019/05/29/vegan-toltott-kaposzta-gombaval-dioval/)


Fotó: Karolina Kołodziejczak

  1. Húsmentes hortobágyi palacsinta

A raguhoz:

1 kg fehér és barna csiperkegomba vegyesen

1 fej nagyobb vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 tk pirospaprika

1 tk őrölt kömény

1 tk szárított majoranna

300 g tejföl

3 ek keményítő

só, bors

4 ek olaj

2 tk ecet

1 ½ l víz

A palacsintához

250 g liszt

300 ml tej

300 ml víz

1 db tojás

1 tk sütőpor

1 csipet só

3 ek olaj

A gombákat megtisztítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat és beledobjuk a gombát. Kb. 10 percig pirítjuk és belerakjuk a hagymát, fokhagymát is. Miután a hagyma üvegesre pirult, beleszórjuk a köményt, pirospaprikát, majorannát, jól elkeverjük, sózzuk, borsozzuk és felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd levesszük a lángot és kb. 30 percig rotyogtatjuk, utána levesszük a tűzről.

Közben a palacsintatésztát kikeverjük, és hagyományos módon kisütjük. Kb. 10-12 palacsinta lesz ebből a mennyiségből.

Egy merőkanállal kiszedjük a gombát a pörköltből egy tálba, úgy, hogy egy kevés szaft is legyen rajta. Egy botmixerrel egy nagyon picit átturmixoljuk. Nem teljesen, csak annyira, hogy kb. a fele legyen pürés, a másik fele pedig darabos. Ezt fogjuk a palacsintába tölteni: 2 evőkanálnyi gombakrémet rakunk egyesével a palacsintákra és négyrét hajtjuk, majd belerakjuk egy nagy mély tepsibe. A visszamaradt pörköltszaftot felforraljuk, majd lejjebb vesszük a lángot. A tejfölt csomómentesre keverjük a keményítővel és 1-2 merőkanálnyi szaftot szedünk bele, a hőkiegyenlítés miatt. Visszaöntjük az egészet a lábasba és megvárjuk amíg besűrűsödik a mártás. Ezt öntjük a megtöltött palacsintákra.

(forrás: https://streetkitchen.hu/vegetarianus-etelek/vega-hortobagyi-a-cseszneki-palacsinta/)


Fotó: YingHui Liu

  1. Lecsó

Hozzávalók:

60 dkg paradicsom

1 kg lecsópaprika

3 csipet só (nagy)

0.5 kk fekete bors (őrölt)

1 ek fűszerpaprika (lapos)

2 kis db vöröshagyma (nagyobb)

3 ek napraforgó olaj

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.

A paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot pedig negyedekre szeleteljük.

A hagymát (magas lángon) az olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát.

Amikor a paprika összeesett, és végre lett egy kis hely a fazékban (az sem hátrány, ha a hagyma mintájára a paprikát is odakapatjuk picit, ezért nem mérsékeltük a lángot), hozzáadjuk a paradicsomot is, majd sózzuk, borsozzuk, és egy pillanatra lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadhassuk a pirospaprikát.

Jól megkeverjük a lecsót, majd lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, amíg a paradicsomok szét nem főttek.

Ha sűrűbben szeretnénk készíteni, akkor az utolsó 15 percben levesszük róla a fedőt.

Ha tojással készítjük: Mielőtt elzárnánk a kész lecsó alatt a gázt, a hozzákeverünk 2 felvert tojást, amibe előtte 1 csipet sót is elkevertünk. Akkor van kész, ha már nem folyós benne a tojás.

(forrás: https://www.nosalty.hu/recept/lecso-alaprecept-geo-konyhajabol)


Fotó: Sunflower Light Pro

  1. Juhtúrós galuska (Halušky s bryndzou)

Hozzávalók 2 adaghoz:

500 g burgonya

1 csésze liszt (200 g)

1 tk só

1 vagy 2 közepes hagyma

1/2 evőkanál növényi olaj

200 gramm juhtúró, vagy 100 g juhtúró és 100 g görög joghurt keveréke

1. A burgonyát lereszeljük és egy tálba tesszük.

2. Keverjük össze a lisztet és a sót a burgonyával, amíg sűrű, ragacsos tésztát nem kapunk.

3. A hagymá(ka)t apró kockákra vágjuk, és 1/2 evőkanál olajon alacsony lángon ropogósra és barnára sütjük.

4. Felforralunk egy nagy fazék vizet, és hozzáadunk egy kis sót.

5. Először érdemes kipróbálni, hogy egy kiskanálnyi tésztát teszünk a forrásban lévő vízbe. 3-4 perc alatt puhára kell főnie. (Ha úgy tűnik, hogy a keverék nem áll össze, adjunk hozzá még lisztet, hogy besűrűsödjön.)

6. Egy vágódeszkáról szaggassunk kis galuskákat (kb. 2 cm hosszú) közvetlenül a forrásban lévő vízbe.

7. A galuskák lesüllyednek az edény aljára, ezért gyorsan keverjük meg őket.

8. Addig főzzük a galuskákat, amíg fel nem úsznak a tetejére (kb. 4 perc). Szedjük ki és tegyük szűrőedénybe, hogy lecsepegjen.

9. Ha az összes galuska megfőtt, hagyjuk 2-3 percig szikkadni.

10. Majd tegyük át egy nagy tálba, és keverjük össze a juhsajttal, amíg egyenletesen bevonja.

11. Szedjük ki tányérokra, és szórjuk rá a pirított hagymát!


Fotó: Martina Strihova

  1. Savanyúkáposzta-leves (Kapustnica)

(a sertéshúst és a kolbászt növényi alapúra cseréltük, de használhatunk sült tofut és helyi termelőktől származó aszalt szilvát)

Hozzávalók:

1 kg savanyú káposzta,

2 gerezd fokhagyma,

fekete bors,

kömény,

2 szegfűszeg,

őrölt szerecsendió,

2 babérlevél,

40g szárított gomba,

1 hagyma,

2 kis alma,

180-200g növényi alapú hús alternatíva (tofu vagy egyéb),

pirospaprika,

tejföl,

30 g szárított aszalt szilva

Tegyük a savanyú káposztát egy nagy főzőedénybe. Öntsünk rá körülbelül egy liter vizet. A fokhagymát aprítsuk fel vagy törjük össze olyan finomra, amennyire csak tudjuk, és adjuk a káposztához. Fűszerezzük fekete borssal és köménnyel, őrölt szerecsendióval, tegyünk bele két szegfűszeget és két babérlevelet és adjuk hozzá a szárított gombát, egy hagymát és két kis almát, valamint ízesítésképpen néhány szem aszalt szilvát. Keverjük hozzá a kis darabokra vágott hús alternatívát is. Ha szükséges, öntsünk még hozzá egy kis vizet, és főzzük körülbelül 20 percig. Amíg fő, karikázzunk fel egy kis füstölt kolbászt, esetleg füstölt tofut vagy más füstölt alternatívát. Egy serpenyőben pirítsuk meg, amíg barnás színt nem kap. Miután 20 percet főtt a káposzta, adjuk hozzá. Szórjunk meg egy kis őrölt pirospaprikával. Fedjük le, és hagyjuk 30 percig párolódni.

Ezután egyből fogyaszthatjuk, de akár besűríthetjük tejföllel. A sűrítéshez a tejfölt körülbelül azonos mennyiségű tejjel vagy tejalternatívával keverjük össze. Adjunk hozzá egy kanál lisztet, és jól keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a keveréket a leveshez, és főzzük körülbelül egy percig.


Fotó: Olena Beisiuk

  1. Burgonya saláta (Zemiakový šalát)

Hozzávalók: 4 db burgonya, kb. fél hagyma, 425 g zöldborsókonzerv, 3 db sárgarépa, 2 db savanyú uborka, 2 tojás, 6 evőkanál görög joghurt, só, fekete bors, paprika

Főzzük meg külön-külön sós vízben a hámozatlan burgonyát és a 3 meghámozott sárgarépát, és főzzünk keményre 2 tojást.

A hagyma körülbelül egyharmadát vágjuk apró kockákra. A megfőtt, már puha sárgarépát szeleteljük vékony negyed karikára.

A savanyú uborkát daraboljuk fel.

Majd keverjük össze a zöldségeket egy edényben.

A majdnem megfőtt burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és adjuk hozzá a zöldségekhez. Keverjük hozzá a joghurtot. Végül a tojásokat daraboljuk fel, és keverjük a salátához. Sózzuk és borsozzuk, majd tálalás előtt tegyük néhány órára hűtőbe. A friss salátaleveleket és az almát vágjuk darabokra, keverjük össze a saláta többi részével, és tálalhatjuk is.


Fotó: DronG

  1. „Rántotthús” burgonyasalátával (Řízek s bramborovým salátem)

Hozzávalók (6 darabhoz):

Burgonyasaláta:

900 g burgonya

2 db sárgarépa

1 db hagyma

1 db fehérrépa

6 db savanyú uborka

2 evőkanál savanyúuborka-lé

3-4 tojás

6 evőkanál joghurt

1,5 evőkanál mustár

só és bors

• 1. LÉPÉS: A burgonyát héjában főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni. A tojásokat főzzük keményre, hűtsük le és hámozzuk meg.

• 2. LÉPÉS: Tisztítsuk meg a sárgarépát és a fehérrépát, és vágjuk 1-2 egyenlő méretű darabra. Főzzük őket forrásban lévő vízben körülbelül 5 percig, majd gyorsan hűtsük le hideg vízzel. A zöldségek legyenek puhák, de ne pépesek!

• 3. LÉPÉS: Vágjuk kockákra a burgonyát, a tojást, a savanyú uborkát, a sárgarépát és a fehérrépát. A hagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel.

• 4. LÉPÉS: Tegyünk mindent egy nagy tálba. Adjuk hozzá a joghurtot, a savanyúuborka-levet és a mustárt. Ízesítsük sóval, borssal és alaposan keverjük össze. Tálalás előtt tegyük legalább egy órára hűtőbe.

„Rántotthús”

választott hús alternatíva – tofu, egyéb húsmentes alternatíva vagy zöldség

liszt

fokhagymás só

őrölt paprika

frissen őrölt fekete bors

tojás

zsemlemorzsa

olívaolaj, repceolaj vagy bármilyen magas sütésre alkalmas étolaj

Készítsünk elő három tálat. Az elsőben keverjünk össze 1/3 csésze (200g) lisztet, 1 evőkanál fokhagymás sót, 1/2 teáskanál őrölt paprikát és 1/2 teáskanál borsot. A második tálban villával verjünk fel 3 tojást. A harmadik tálba tegyünk 2 csésze zsemlemorzsát.

Mindegyik „hússzelet” mindkét oldalát forgassuk meg a lisztben, majd mártsuk be a felvert tojásba, majd forgassuk meg a zsemlemorzsában.


Fotó: CreatiVegan

  1. Rántott sajt (Smažený sýr)

1. Készítsünk elő három tálat, az egyik tálba tegyünk lisztet, a másik tálban verjük fel a tojást és a harmadikba pedig szórjunk zsemlemorzsát.

2. Egy szelet sajtot először forgassuk meg a lisztben, majd mártsuk be a felvert tojásba, végül forgassuk meg a zsemlemorzsában.

3. A tökéletes eredmény érdekében másodszor is beleforgathatjuk a tojásba, majd a zsemlemorzsába.

4.  A bepanírozott sajtszeleteket mindkét oldalukon süssük aranybarnára az olajban.

Ha fenntartható módon szeretnénk elkészíteni, válasszunk fenntartható gazdálkodásból származó sajtot, tofut vagy akármilyen zöldséget. A szezonális zöldségeket bepanírozhatjuk, és néhány csepp olajon sütőben megsüthetjük, ahelyett, hogy olajban sütnénk ki őket.


Fotó: ALLEKO

  1. Gyümölcsös gombóc (Kynuté ovocné knedlíky)

A gombócot hajdinaliszttel kevert főtt köles felhasználásával tehetjük egészségesebbé.

Hozzávalók a gombócot

• 2 csésze (240 ml) langyos tej

• 2 teáskanál szárított élesztő (vagy 20 g friss élesztő)

• 1 teáskanál kristálycukor

• 7,5 csésze (980 g) liszt vagy főtt köles hajdinaliszttel keverve

• 1 egész tojás

• 1 csipet só

• gyümölcsök töltelékhez

Bármilyen szezonális gyümölcs felhasználható a gombóchoz, például eper, szilva, sárgabarack vagy áfonya.

• Langyosítsuk meg a tejet, adjunk hozzá egy kanál cukrot, majd az élesztőt, és keverjük össze. 15 percig  kelesszük langyos helyen.

• Tegyük a lisztet, a tojást, egy csipet sót és a felfuttatott élesztőt egy nagy tálba.

• Alaposan gyúrjuk össze.

• Hagyjuk kelni a tésztát nedves, meleg helyen 30 percig. Tipp: tegyünk egy forró vízzel teli edényt a sütő aljába. Helyezzük a tésztát a sütő középső rácsára. Csukjuk be a sütő ajtaját, és hagyjuk kelni a tésztát.

A megkelt tésztát osszuk 2 részre. Mindkét darabot nyújtsuk henger alakúra, és vágjuk egyforma méretű darabokra.

Nyújtsuk ki az egyes darabokat körülbelül 10-12 cm átmérőjű korongokra. Vigyázzunk, hogy a korongok közepén lévő tészta ne legyen túl vékony!

A korong közepére helyezzük a gyümölcsöt, és adjunk hozzá pici kristálycukrot (előre is megcukrozhatjuk a gyümölcsöket). Hajtsuk fel a korongok széleit, nyomjuk össze, és zárjuk le a gombócot.

A kész gombócot hengergessük meg a tenyerünkkel, hogy szép kerek formát kapjunk.

A gombócokat enyhén forrásban lévő, sós vízben főzzük ki. Ne tegyünk egyszerre sok gombócot a főzővízbe! Lefedve 8 percig forraljuk, majd vegyük ki a gombócokat. Tálaljuk porcukorral és olvasztott vajjal. Megszórhatjuk cukorral kevert vajban pirított zsemlemorzsával vagy cukrozott darált mákkal.

A gombócok másnap is fogyaszthatók, gőzben felmelegítve. Így elkerülhetjük az élelmiszer-pazarlást.


Fotó: Julia Wozniak

Látogass el a Jó neked, jó a bolygónak honlapra!