Keresőkutyák konferenciája

2012-05-11

A 3 napos konferencián Európa számos országából és az INTERPOL-tól, valamint a Vám Világszervezettől (WCO) is érkeztek szakértők azért, hogy megvitassák a tapasztalataikat a veszélyzetett fajokat kereső kutyák kiképzésével kapcsolatban.
Európa számos országában alkalmaznak már ilyen keresőkutyákat (pl. Ausztria, Csehország, Németország, Szlovákia), hazánkban azonban most először. A konferencia remek alkalmat biztosított arra, hogy bemutatóval bizonyítsák a NAV által kiképzett első hazai CITES (Egyezmény a veszélyezetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről) keresőkutya hatékonyságát. A konferencián, amely több mint 50 fő (köztük számos magyar vámos) részvételével zajlott sok érdekes előadás is elhangzott a témában. Ezek eredeményeként, több résztvevő jelezte szándékát, hogy hasonló kutyákat fog kiképezni és szolgáltba állítani hazájában. A hazai WWF és a TRAFFIC munkatársai prezentációikban a keresőkutyákban rejlő kommunikációs és figyelemfelkeltő lehetőségekre hívták fel a figyelmet.
"Számunkra kiemelten fontos, hogy végre hazánkban is dolgozik egy kifejezetten a veszélyeztetett fajokat (élő egyedket, részeket, származékokat) kereső kutya, hiszen sajnos Magyarországon is rendszeresen előfordul, hogy illegálisan próbálnak meg behozni védett állatokat és növényeket. Reméljük, hogy itthon is további veszélyeztetett fajokat kereső kutyákat képzenek ki és állítanak szolgálatba és ezáltal hatékonyabban tudnak fellépni a csempészek ellen." - mondta Figeczky Gábor a WWF Magyarország igazgatója.
Sokan akaratuk ellenére is támogatják a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelmét. A nyár beköszöntével sokan utaznak egzotikus helyekre nyaralni, ilyenkor pedig kevesen tudják megállni, hogy ne vásároljanak egy-egy szép szuvenírt. Azonban sok ékszer és műtárgy elefántcsontból vagy védett korall és kagylófajokból készül, a helyi kozmetikumok vagy italok pedig sokszor védett állatok vagy növények részeinek felhasználásával készülnek.
"Nagyon fontos, hogy a nyaralásunk alatt is tudatosan vásároljunk. Győződjünk meg arról, hogy miből készül, és honnan származik a szuvenír, amit meg akarunk venni, és ha az árus nem tud megnyugtató választ adni inkább vásároljunk mást. Ha ugyanis a határátlépéskor megtalálnak nálunk egy olyan terméket, amely veszélyztetett fajokból (vagy azok részeiből) készült, komoly pénzbírságra és akár még börtönbüntetésre is ítélhetnek, még akkor is, ha nem tudtuk mit is vásárolunk." - tette hozzá az igazgató.
Mire figyeljen, ha szunevírt vásárol? - honlapunkon további hasznos információkat talál itt.
A konferencia az Európai Bizottság Belügyi Főigazgatóság (Prevention of and Fight Against Crime 2009) pénzügyi támogatásával valósult meg.

WWF TRAFFIC keresőkutya

Európa számos országában alkalmaznak már ilyen keresőkutyákat (pl. Ausztria, Csehország, Németország, Szlovákia), hazánkban azonban most először tettek kísérletet arra, hogy egy drogkereső kutyát átképezzenek. A program sikeresnek bizonyult, azonban elengedhetetlen, hogy a jövőben kifejezetten veszélyeztetett fajokat kereső kutyákat is kiképezzenek.

A konferencia remek alkalmat biztosított arra, hogy bemutatóval bizonyítsák a NAV által átképzett keresőkutya hatékonyságát. A konferencián, amely több mint 50 fő (köztük számos magyar vámos) részvételével zajlott, sok érdekes előadás is elhangzott a témában. Ezek eredeményeként, több résztvevő jelezte szándékát, hogy hasonló kutyákat fog kiképezni és szolgáltba állítani hazájában. A hazai WWF és a TRAFFIC munkatársai prezentációikban a keresőkutyákban rejlő kommunikációs és figyelemfelkeltő lehetőségekre hívták fel a figyelmet.

"Számunkra kiemelten fontos, hogy hazánkban is dolgozzanak kifejezetten a veszélyeztetett fajokat (élő egyedket, részeket, származékokat) kereső kutyák, hiszen sajnos Magyarországon is rendszeresen előfordul, hogy illegálisan próbálnak meg behozni védett állatokat és növényeket. Reméljük, hogy hamarosan nálunk is elindul az a program, amelyben veszélyeztetett fajokat kereső kutyákat képeznek ki és állítanak szolgálatba, és ezáltal hatékonyabban tudnak fellépni a csempészek ellen." - mondta Figeczky Gábor a WWF Magyarország igazgatója.

Fotók: WWF-DE Birgit Braun