Rajtaütés a csempészeken

2012-03-14

"Az orrszarvútülök csempészetével foglalkozó csoport felszámolásával a feketepiacon elérhető tülkök egy jelentős forrását semmisítettük meg, és komoly csapást mértünk a csempészetére az USA-ban és globálisan egyaránt." - mondta Dan Ashe, az Egyesült Államok természetvédelmi hatóságának igazgatója.
A széles- és a keskenyszájú orrszarvúk tülkének globális kereslete miatt az orvvadászat ijesztő méreteket öltött Afrikában, és a kereslet az európai múzeumok számára is nagy csapást jelent, amelyeket szervezett bűnözői csoportok fosztanak ki. Több magyar múzeumból is loptak el szarvakat az utóbbi időben, köztük a budapesti Természettudományi Múzeumból és a balatonedericsi Afrika Múzeumból is.
Tavaly Dél-Afrikában körülbelül 450 orrszarvút mészároltak le vadorzók, közel négyszer annyit, mint 2009-ben. Az afrikai csordák száma 90%-kal csökkent 1970 óta, Dél-Afrikában 20 000 szélesszájú és 5000 keskenyszájú orrszarvú él elszórtan, az ázsiai rokonokat pedig kihalás fenyegeti. Az orrszarvú tülkének nagy részét nyugtatólövedék használata után is el lehet távolítani az állat leölése nélkül, amit megelőzésképpen néhány vadőr meg is tett. Az orvvadászok azonban még a maradék szarvért is képesek voltak megölni az állatokat.
A kínai kormány 1993 óta tiltja az orrszarvú tülkökfelhasználását. A CITES (Egyezmény a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelméről) az orrszarvúak és testrészeik nemzetközi kereskedelmét már évtizedekkel ezelőtt betiltotta. A nemzetközi tilalmat az USA is érvényre juttatja a Veszélyeztetett Fajok Törvénye és az ún. Lacey Törvény révén, amely illegálisnak tekinti a tülök államok közötti és a nemzetközi kereskedelmét egyaránt.
A letartóztatások és elkobzások egy 18 hónapos nyomozás, az ún. Összezúzás Akció (Operation Crash) eredménye. A nyomozók dollárok százezreinek mozgását követték nyomon, figyelték a banki átutalásokat, beleértve a kínai bankszámlákat is, és feljegyezték a gyanúsítottak Los Angeles és Ázsia, valamint Kalifornia, Texas és Missouri között tett utazásait.

WWF orrszarvúAz elmúlt hetekben több mint 150 szövetségi ügynök és más hivatalos személy tartott házkutatást és razziát üzletekben tucatnyi amerikai államban, és sokakat le is tartóztattak. Az Egyesül Államok természetvédelmi hatósága (US Fish and Wildife Service) a rajtaütések során több mint 1 millió dollárnyi készpénzt, 1 millió dollár értékű aranyrudat, valamint gyémántot és Rolex órákat foglalt le 20 tülökkel együtt.

WWF orrszarvúA legtöbb tülök célállomása Vietnám, ritkábban Kína, ahol az a tévhit él, hogy alkalmas a rák gyógyítására. A mészárlás hallatán Lixin Huang, a Hagyományos Kínai Orvoslás Amerikai Kollégiumának San Franciscó-i elnöke határozottan cáfolta a rákgyógyítással kapcsolatos állítást, amelyre szerinte egyáltalán nem található bizonyíték a tradicionális kínai orvoslás irodalmában. A tülök keratinból épül fel, ami a patához, a körömhöz és a szőrhöz hasonló anyag, tehát nagyon valószínű, hogy nincs gyógyító hatása.