Tesco-WWF együttműködés az egészséges élelmiszer-fogyasztásért és az ökológiai lábnyom csökkentéséért

2021-07-29

Idén július 29-re esik a túlfogyasztás világnapja, amely vészcsengőként figyelmeztet fogyasztásközpontú életmódunkra. A WWF és a Tesco ezért a mai napon egyedülálló együttműködést indított el azzal a céllal, hogy hosszú távon támogassa a megfizethető és fenntartható élelmiszer-fogyasztást Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában.

Idén július 29-re esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség nem egészen hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő természeti erőforrásait. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi életmódunk fenntartásához 1,7 Földre[1] lenne szükségünk, miközben csak egyetlen bolygó áll rendelkezésünkre. Ha tehát biztosítani szeretnénk a jövőnket, akkor változtatnunk kell az életvitelünkön.

Ökológiai lábnyomunk méretét alapvetően meghatározza, hogy hogyan termeljük meg, forgalmazzuk és fogyasztjuk el az élelmiszert. Mára az élelmiszer-előállítás a termőföldtől az asztalig tartó hatása[2] felel a legnagyobb mértékben az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, miközben a megtermelt élelmiszer 40%-a a kukában végzi. Nemzetközi szinten az üvegházhatású gázok 10 százaléka köthető az élelmiszer-hulladékhoz, az élelmiszer-termelés pedig a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő okozója[3]. Kelet-Közép-Európában a természetes élőhelyek mintegy 61,5 százaléka áll a mezőgazdaság hatása alatt[4].

A Tesco és a WWF ezért mostantól együttműködik, hogy közösen hívják fel a figyelmet a fenntartható élelmiszer-fogyasztási szokásokra, és támogassák azt, hogy minél többen éljenek egészségesen és csökkentsék az élelmiszerek környezeti hatásait.

„Élelmiszer-ellátásunk a természeten alapszik, de a természet bajban van. Ma a túlfogyasztás világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy szó szerint a jövőnket fogyasztjuk el – és a probléma nagy részét az az élelmiszer okozza, amit megtermelünk és megeszünk. Ezért üdvözlöm a WWF együttműködését a Tescoval, Magyarország, Szlovákia és Csehország egyik vezető kiskereskedelmi áruházláncával, azzal a közös céllal, hogy elősegítsük a fenntartható és megfizethető mindennapi élelmiszer-fogyasztásra való áltállást ezekben az országokban” – mondta Andreas Beckmann, a WWF Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatója.

„Hazánk sajnos még a globális átlagnál is rosszabbul teljesít: a magyarországi túlfogyasztás napja idén június 8-ára esett. Vagyis, ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, a Föld éves tartalékai már ekkor kimerültek volna. Éppen ezért indítottunk WWF Léptem néven egy olyan mobilalkalmazást, melynek segítségével felmérhetjük saját ökolábnyomunkat, és tudatosan csökkenthetünk rajta - ahol csak lehet. Az applikációban – amelynek segítségével a Tesco magyarországi munkatársai is elindulnak a változás felé egy játék keretében –, egyebek mellett fontos szerepet kap a fenntarthatóbb élelmiszer-fogyasztás is, ezzel támogatva az első lépéseket ahhoz, hogy tudatosabb vásárlókká és fogyasztókká váljunk” – mondta Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója.

Az együttműködés kapcsán Matt Simister, a Tesco Közép-Európáért felelős vezérigazgatója elmondta: „Nagyon örülök annak, hogy a WWF szakértelme és elhivatottsága segíti ezentúl a munkánkat. Közös célunk, hogy csökkentsük az élelmiszerek környezetre gyakorolt hatását, és segítsük az átállást a fenntarthatóbb élelmiszer-fogyasztásra és -termelésre. Az élelmiszerrel kapcsolatos döntések kulcsfontosságúak egészségünk, illetve a bolygónk állapota szempontjából, vásárlóink pedig elvárják, hogy támogassuk őket ezek meghozatalában. A WWF-fel való együttműködésünk hozzájárul a fenntarthatóbb élelmiszer-fogyasztás népszerűsítéséhez azáltal, hogy felhívja a figyelmet az egészséges alternatívákra, és változásra ösztönöz a termőföldtől az asztalig.”

A Tesco és a WWF együttműködése Közép-Európában három fő területre fókuszál:

• Felhívja a Tesco munkatársainak figyelmét arra, hogy mit tehetnek a vállalati működés környezetre és természetre gyakorolt hatásainak csökkentéséért.
  • Napi szintű, fenntartható élelmiszer-fogyasztásra ösztönzi a fogyasztókat.
  • A Tesco szállítóival és partnereivel rámutat a fenntartható termelés jó gyakorlataira, és megfizethető alternatívát kínál a vásárlók számára.

Az együttműködésről további információt a Tesco vállalati honlapján talál.

Az együttműködéshez készült videó elérhető itt: https://www.youtube.com/watch?v=no0tAnMlQ2M

Szerkesztőknek szóló jegyzet:

WWF

A WWF egy független természetvédelmi szervezet, amely közel 100 országban aktív, és azon dolgozik, hogy az emberiség és a természet harmóniában éljen egymással. Együttműködésben másokkal – egyénekkel és közösségekkel, valamint vállalatokkal és kormányzatokkal – a WWF azon dolgozik, hogy megvédje és helyreállítsa a természetes élőhelyeket, megállítsa a vadvilág tömeges kihalását, és megteremtse a fenntartható termelés és fogyasztás lehetőségét.

A WWF küldetése, hogy megállítsa a Föld természeti környezetének romlását, és olyan jövőt építsen, amelyben az emberiség harmóniában él a természettel, oly módon, hogy

• megőrzi a világ biológiai sokféleségét
  • biztosítja a megújuló erőforrások fenntartható használatát
  • népszerűsíti a környezetszennyezés és a pazarló fogyasztás csökkentését.

A WWF globális természetvédelmi hálózatának tagjaként a WWF Közép- és Kelet-Európa – (WWF CEE) munkatársai 7 országból dolgoznak az élő bolygóért, Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Moldovában, Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában (http://wwfcee.org).

Tesco

A Tesco 538 áruházat üzemeltet Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon, és hetente 6 millió vásárlót szolgál ki.

A Little Helps Plan Közösségi Stratégia, amelyet a vállalat 2017-ben indított, összefoglalja, miként segít kezelni a Tesco a vásárlói, kollégái, beszállítói és egyéb érintettjei számára legfontosabb társadalmi és környezeti ügyeket.

A Little Helps Plan eddigi főbb eredményei:

• 2016 / 2017 óta a Tesco 69%-kal csökkentette az élelmiszer-hulladék mennyiségét Magyarországon.
  • Közép-Európában a Tesco eltávolította az összes nehezen újrahasznosítható anyagot sajátmárkás termékeiből.
  • Az áruházakban használt villamos energiát a vállalat 100%-ban megújuló forrásokból fedezi.
  • A Tesco termékeiben használt pálmaolaj 100%-a rendelkezik RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) minősítéssel a régióban.
  • A Közép-Európában forgalmazott Tesco sajátmárkás papír- és fatermékek 98%-a rendelkezik FSC (Forest Stewardship Council) vagy PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) tanúsítvánnyal, illetve származik újrahasznosított forrásból.

A Little Helps Plan főbb vállalásai:

• Semmilyen, még fogyasztható élelmiszer nem válik hulladékká a vállalat közép-európai működésében.
  • A Tesco 2050-ig megvalósítja a karbonsemleges működést.
  • A növényi alapú, húst helyettesítő termékek értékesítését 2025-ig 300%-kal növeli.
  • 2025-re minden Tesco sajátmárkás termék csomagolása 100%-ban újrahasznosítható lesz.

A Little Helps Planről további információt a https://corporate.tesco.hu/fenntarthatóság-new/publikációk/little-helps-plan-koezoességi-stratégia/ és a https://www.tescoplc.com/sustainability/ oldalon talál.