Zöld Fül Program

2012-03-21

A sikeres együttműködés hívta életre a Hódórák rendezvénysorozatot, melyben az OBI áruházaknak otthont adó településre látogattak el a szakemberek, hogy beszámoljanak a gyerekeknek a világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezetéről és a hód programról.

Az OBI és a WWF és most ismét összefogott, hogy útjára indítsa a Zöld Fül Programot, mely a gyerekek széleskörű környezeti nevelését tűzte ki céljául. A fiatalok figyelmének felkeltése a természet védelme iránt és ismereteik bővítése a környezettudatos életmód területén kiemelten fontosak Földünk megóvása érdekében.

A Program márciusban indul minden OBI áruháznak otthont adó városban és budapesti kerületben. A környezetvédelmi óráknak az OBI áruházak szolgálnak helyszínként. A tanórákon szó lesz erdeinkről és élőviláguk védelméről, édesvizeinkről és megóvásukról, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemről is.
„A gyerekek olyan ismeretekkel lesznek gazdagabbak, amelyek alapot biztosítanak nekik ahhoz, hogy környezetükre odafigyelő, igényes felnőttek legyenek. Örömmel támogatjuk a kezdeményezést, illetve folytatjuk az együttműködést a WWF-fel. Hosszú távon tervezünk Magyarországon, s ehhez nem elég a stabil, tőkeerős háttér. Komolyan kell vennünk környezetünk megóvását, s ennek kiváló módja gyermekeink természettudatos nevelése. ” – nyilatkozta a közel 1700 főt alkalmazó vállalat Ügyvezető Igazgatója, Christoph Wackerbauer.

„Évek óta dolgozunk már együtt az OBI-val, és örömmel fogtunk bele az új kezdeményezésbe. Úgy gondolom, a Zöld Fül Program páratlan lehetőséget kínál az iskolák számára, hiszen az óráinkon olyan fontos információkkal gazdagodhatnak a gyerekek, amelyek kiváló alapot kínálnak majd a környezettudatos felnőtt életmódhoz.” – tette hozzá Figeczky Gábor a WWF Magyarország igazgatója.

Akik nem jutnak el a Zöld Fül előadásaira, egy minden igényt kielégítő weboldalon találhatják meg az előadásokon elhangzott prezentációkat és a pedagógusok számára készített, letölthető tanári segédanyagokat is. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek bárhol az országban megismerkedjenek a természetvédelemmel, s a két szervezet közös munkájával.

WWF OBI ZöldfülA két szervezet Magyarországon először 1996-ban fogott össze egy nagyszabású fajvédelmi program keretében: a projekt 12 éve alatt a WWF Magyarország a hazánkban a XIX. században kipusztult eurázsiai hód több mint 250 példányát telepítette vissza Gemencre, a Hanságba, később pedig a Tisza és a Dráva különböző területeire. Mára a hódok állománya Magyarországon meghaladja a 600 példányt.

WWF OBI ZöldfülA Zöld Fül Program általános iskolák számára kínál lehetőséget arra, hogy a jelentkező osztályok egy WWF szakértőtől tanuljanak az élőhelyek védelméről szórakoztató különóra keretében. A kicsik két olvasmányos kiadványt is kapnak, melyek segítségével bővíthetik az órákon megszerzett ismeretanyagot. A kezdeményezést a zoldful.wwf.hu microsite is népszerűsíti, ahonnan diákoknak, szülőknek és tanároknak egyaránt lehetőségük nyílik ismeretanyagot, illetve tanári segédanyagot letölteni, valamint bővebb információt szerezni a programról.