WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Erdők

Az erdőirtást megakadályozó úttörő törvényről állapodtak meg az EU vezetői

Az erdőirtást megakadályozó úttörő törvényről állapodtak meg az EU vezetői. A háromoldalú megállapodás hatalmas győzelmet jelent a WWF által vezetett globális #Together4Forests kampány számára.

2022-12-20 Tovább »

Vádemelés történt a tiszaugi erdőpusztítás ügyében

Két évvel ezelőtt Tiszaug határában, védett természeti területen fekvő, értékes ártéri ligeterdőt pusztítottak el. A tarvágás olyan erdőrészletet érintett, amely számos védett- és fokozottan védett faj élőhelyéül szolgált, s emiatt a természetvédelmi hatóság előzőleg kifejezetten megtiltotta a fák kivágását. Fél évvel később kísértetiesen hasonló természetkárosítás történt a tiszaugi ártéren, ezúttal egy másik védett erdőrészletben vágtak ki, jogellenesen, közel százéves nyárfákat. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleménye szerint most emeltek vádat három férfival szemben, természetkárosítás miatt.

2022-12-09 Tovább »

 

Erdőgazdálkodás klímatudatosan a Cserhát nyugati részén - Egykori TSZ-erdő átalakítása a klímaváltozás hatásainak figyelembevételével

Az idei súlyos aszály, a több helyen kitört erdőtüzek, amelyek többek között a Bükk-fennsíkon és a Turjánvidéken is pusztítottak, valamint az augusztusban megjelent „tűzifarendelet” ismét ráirányította a figyelmet Magyarország erdeire. A klímaváltozás már most is komoly kihívás elé állítja erdeinket, amelyhez a jelenleg alkalmazott erdőgazdálkodási gyakorlatnak alkalmazkodnia kell. A WWF Magyarország és hazai magánerdő-gazdálkodók olyan erdőkezelési megoldásokat alkalmaznak és próbálnak ki a CLIMAFORCEELIFE projekt keretében, amelyek segítségével javítható az erdők természetessége és növelhető ellenálló képességük. 

2022-10-14 Tovább »

Továbbra is aggódhatunk az ország védett erdeiben folyó fakitermelések miatt

Megérkezett Magyarország kormányának válasza arra a nyílt levélre, amelyet hat zöld civil szervezet fogalmazott meg a tűzifarendelettel kapcsolatban, és amelyet több mint 110.000 ember írt alá. Az Agrárminisztérium által jegyzett válasz nem ismeri el, hogy a kormányrendeletben szereplő lazítások hátrányosak az erdők természeti értékeinek védelme szempontjából, ugyanakkor a jogszabály szükség szerinti felülvizsgálatát ígéri.

2022-09-28 Tovább »

 

A tűzifarendelet elhibázott és újragondolást igényel

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

2022-08-15 Tovább »

Civil összefogás erdeink pusztítása ellen - csatlakozz te is!

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország és más zöld szervezetek nyílt levelet írtak a miniszterelnöknek, amelyhez most magánszemélyek és civil szervezetek is csatlakozhatnak aláírásukkal.

2022-08-10 Tovább »

 

Gyakran ismételt kérdések – Fogjunk össze az erdőkért

Magyarország kormánya egy kormányrendelettel szélesre nyitotta a kaput a védett területeken zajló fakitermelések előtt. Összegyűjtöttük a rendelettel kapcsolatos és sokak által feltett kérdéseket és megválaszoltuk ezeket.

2022-08-09 Tovább »

Ma indul erdeinkben a rablógazdálkodás?

A WWF Magyarország nem csak természetvédelmi, de az erdőgazdálkodás fenntarthatósága szempontjából is súlyosan aggályosnak látja az augusztus 5-én hatályba lépő kormányrendeletet, amely katasztrófavédelmi szempontokra hivatkozva eltörli a fakitermelés szinte minden korlátozását. Ilyen döntésre évtizedek óta nem volt példa hazánkban.

2022-08-05 Tovább »

 

Elkészült az Online Erdőböngésző

A nagysikerű Erdőböngésző foglalkoztató füzet után elkészült az online változat. A füzet főszereplői, Domi és Szajkó ezúttal az online térben hívják játékra a kisiskolásokat, hogy megismerjék a természetes tölgyesek élővilágát és megtanulják, hogy miért fontos a hazai tölgyerdők természetes állapotának megőrzése.

2022-06-10 Tovább »

Európai nemzeti parkok napja: itthon még mindig vágjuk a fát

A WWF Magyarország továbbra is sürgeti az erdőgazdálkodásért és a természetvédelemért egyaránt felelős Agrárminisztériumot, hogy tegyen lépéseket a hazai nemzeti parkokban folyó, gazdasági célú fakitermelés visszaszorítására. A civil szervezet fontosnak tartja, hogy az új kormány és a Minisztérium pontot tegyen a több évtizedes halogatás végére az előttünk álló ciklusban az élővilág és valamennyiünk életfeltételeinek javítása érdekében.

2022-05-24 Tovább »