WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Erdők - Archívum

Elkészült a fafelmérés a Normafán!

Május 10-e a Madarak és Fák Napja, így a WWF Magyarország ismét felhívja a figyelmet a budapesti Normafán található természeti értékekre. A civil szervezet az elmúlt hónapokban mérte fel a terület idős fáinak állományát. Íme, az eredmények!

2014-05-09 Tovább »

A történelmi Normafa nyomában

Március utolsó napjaiban kirándulást tettünk a Normafán, elsősorban a Hegyvidék lakosainak részvételével. Nem csak a fákról, madarakról esett szó, hanem a régi sípályák hangulatáról, itt élt nagybirtokosokról, és az engesztelő kápolna gondolatáról. Mi több, Bellini Norma c. nagyáriája is elhangzott, 174 évvel a legendás első alkalom után.

2014-04-03 Tovább »

 

Megérkezett a tavasz a budai hegyekbe

Az új évszak beköszöntével kizöldül az erdő, és a tél végén elvégzett fakitermelési munkák is befejeződnek. A Hűvösvölgy környékén készítettük a soron következő fotókat, ahol a Pilisi Parkerdő az állami erdők kezelője. Gálhidy László terepi beszámolója.

2014-03-21 Tovább »

A Normafa védelméért

A WWF Magyarország márciusban terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása. A felmérésekhez és az akcióhoz most bárki csatlakozhat a wwf.hu/normafa weboldalon!

2014-03-14 Tovább »

 

Óriásfák felmérése a Normafán

Aki járt már Budapest „zöld védőbástyáján” a Normafán, az tudja, hogy a csodálatos kilátás mellett a fantasztikus formájú és méretű bükkfák, tölgyek teszik különleges kirándulóhellyé. Kevés olyan erdőterület van Magyarországon, ahol megőrződtek volna ezek a néha 2-300 évet is megélt, akár egyméteres átmérővel rendelkező famatuzsálemek. A WWF Magyarország csapata a területen található idős faállományt mérte fel. Gálhidy László beszámolója.

2014-02-28 Tovább »

Valentin-napi farkas szerelem

Közeleg a Valentin-nap, a szerelem ünnepe. Jó, ha tudjuk, hogy az állatvilágban szintén ebben az időszakban számos faj járja násztáncát, keresi párját. 
A kutya őseként tisztelt, hazánkban őshonos, ám egykor kipusztított farkas is ilyenkor keres párt magának, amely mellett azután néha évekig kitart. 

2014-02-06 Tovább »

 

Veszélyes faj védett területeken?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

2014-01-23 Tovább »

Újra a Csarna-völgyben jártunk

Elkísértünk egy forgatócsoportot, hogy a háborítatlan erdők fontosságáról beszéljünk, és vetettünk egy pillantást a mélységbe, mielőtt jön a rossz idő. Nem várt meglepetésként hazánk legnagyobb szöcskefajával is találkoztunk egy magaslaton. A völgy bejáratánál viszont aggodalomra okot adó eseményeknek lehettünk tanúi.

2013-11-05 Tovább »

 

Sícentrum a Normafán?

Környezet- és természetvédő civil szervezetek –a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Budakörnyéki Natúrpark, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Greenpeace, a Védegylet és a WWF – közös szakértői anyagot készítettek a Normafa-beruházás várható természeti hatásairól. A szervezetek álláspontja szerint a tervezet nem csak jelentős természeti kockázatot jelent, de magyar és európai uniós jogszabályokat is sért.

2013-09-27 Tovább »

Fakitermelés a nemzeti parkokban

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezekben a hetekben egyeztet a különböző társadalmi szereplőkkel arról, hogy a jövőben milyen tevékenységek folyhatnak a nemzeti parkok egyes övezeteiben. 1996 óta törvény írja elő a megfelelő nemzeti parki övezetek kialakítását, de a mindenkori kormányok eddig kevés figyelmet fordítottak a feladatra. Bár a politikai szándék most megvan, a végeredmény egyelőre erősen kétséges. Elképzelhető, hogy a nemzetközi példákat követve sikerül létrehozni az erdőgazdálkodás terhe alól mentesülő természeti övezeteket, de egyelőre erősen fennáll a veszélye, hogy a jövőképet továbbra is a fakitermelés szempontjai határozzák meg.

2013-09-12 Tovább »

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12