WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Erdők - Archívum

Megérkezett a tavasz a budai hegyekbe

Az új évszak beköszöntével kizöldül az erdő, és a tél végén elvégzett fakitermelési munkák is befejeződnek. A Hűvösvölgy környékén készítettük a soron következő fotókat, ahol a Pilisi Parkerdő az állami erdők kezelője. Gálhidy László terepi beszámolója.

2014-03-21 Tovább »

A Normafa védelméért

A WWF Magyarország márciusban terepi programot indított a budapesti Normafán található idős fák felmérésére. A felmérés célja a tervezett síközpont által veszélyeztetett természetvédelmi értékek jobb megismerése és bemutatása. A felmérésekhez és az akcióhoz most bárki csatlakozhat a wwf.hu/normafa weboldalon!

2014-03-14 Tovább »

 

Óriásfák felmérése a Normafán

Aki járt már Budapest „zöld védőbástyáján” a Normafán, az tudja, hogy a csodálatos kilátás mellett a fantasztikus formájú és méretű bükkfák, tölgyek teszik különleges kirándulóhellyé. Kevés olyan erdőterület van Magyarországon, ahol megőrződtek volna ezek a néha 2-300 évet is megélt, akár egyméteres átmérővel rendelkező famatuzsálemek. A WWF Magyarország csapata a területen található idős faállományt mérte fel. Gálhidy László beszámolója.

2014-02-28 Tovább »

Valentin-napi farkas szerelem

Közeleg a Valentin-nap, a szerelem ünnepe. Jó, ha tudjuk, hogy az állatvilágban szintén ebben az időszakban számos faj járja násztáncát, keresi párját. 
A kutya őseként tisztelt, hazánkban őshonos, ám egykor kipusztított farkas is ilyenkor keres párt magának, amely mellett azután néha évekig kitart. 

2014-02-06 Tovább »

 

Veszélyes faj védett területeken?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

2014-01-23 Tovább »

Újra a Csarna-völgyben jártunk

Elkísértünk egy forgatócsoportot, hogy a háborítatlan erdők fontosságáról beszéljünk, és vetettünk egy pillantást a mélységbe, mielőtt jön a rossz idő. Nem várt meglepetésként hazánk legnagyobb szöcskefajával is találkoztunk egy magaslaton. A völgy bejáratánál viszont aggodalomra okot adó eseményeknek lehettünk tanúi.

2013-11-05 Tovább »

 

Sícentrum a Normafán?

Környezet- és természetvédő civil szervezetek –a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Budakörnyéki Natúrpark, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Greenpeace, a Védegylet és a WWF – közös szakértői anyagot készítettek a Normafa-beruházás várható természeti hatásairól. A szervezetek álláspontja szerint a tervezet nem csak jelentős természeti kockázatot jelent, de magyar és európai uniós jogszabályokat is sért.

2013-09-27 Tovább »

Fakitermelés a nemzeti parkokban

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezekben a hetekben egyeztet a különböző társadalmi szereplőkkel arról, hogy a jövőben milyen tevékenységek folyhatnak a nemzeti parkok egyes övezeteiben. 1996 óta törvény írja elő a megfelelő nemzeti parki övezetek kialakítását, de a mindenkori kormányok eddig kevés figyelmet fordítottak a feladatra. Bár a politikai szándék most megvan, a végeredmény egyelőre erősen kétséges. Elképzelhető, hogy a nemzetközi példákat követve sikerül létrehozni az erdőgazdálkodás terhe alól mentesülő természeti övezeteket, de egyelőre erősen fennáll a veszélye, hogy a jövőképet továbbra is a fakitermelés szempontjai határozzák meg.

2013-09-12 Tovább »

 

Vadonok Közép-Európában

A vadon szó mindenkinek mást jelent. Manapság egyre gyakrabban használjuk olyan természeti tájakra – Európában is – ahol az élővilág háborítatlanul élheti mindennapjait. Az európai vadonok korábban gazdálkodás alatt álltak, de ott ahol ezt a természetvédelmi célok érdekében megszűntették, az erdők-mezők, folyók bámulatos gyorsasággal képesek visszaalakulni olyanná, amilyenek eredeti állapotukban lehettek. A bakancsos, esetleg lovas turizmusra természetesen megmarad a lehetőség, így bárki részesévé válhat a vadon-élménynek. Ha van hozzá mersze…

2013-08-16 Tovább »

Erdők és aggodalmak

Erdészeti érdekképviseletek az elmúlt héten éles hangon bírálták a zöldombudsman nyilatkozatát, amelyet a magyarországi erdők gazdálkodásával kapcsolatban tett. A WWF Magyarország szerint fontos az erdőkkel kapcsolatos társadalmi párbeszéd, különösen akkor, ha az erdők helyzete természetvédelmi és közjóléti szempontból még korántsem megnyugtató. Mindezekről azért is időszerű szót ejteni, mert az alig négy éves új erdőtörvény módosítása a hírek szerint hamarosan ismét napirendre kerül.

2013-08-06 Tovább »

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12