WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Erdők - Archívum

Veszélyes faj védett területeken?

Egy magyar európai parlamenti képviselő szerint káros az akác telepítésének mindennemű korlátozása. A WWF Magyarország álláspontja, hogy az idegenhonos akác, amely természetvédelmi szempontból veszélyes, ún. invazív tulajdonságú fafaj, csak védett területeken kívül, megfelelő szabályozás mellett termeszthető.

2014-01-23 Tovább »

Újra a Csarna-völgyben jártunk

Elkísértünk egy forgatócsoportot, hogy a háborítatlan erdők fontosságáról beszéljünk, és vetettünk egy pillantást a mélységbe, mielőtt jön a rossz idő. Nem várt meglepetésként hazánk legnagyobb szöcskefajával is találkoztunk egy magaslaton. A völgy bejáratánál viszont aggodalomra okot adó eseményeknek lehettünk tanúi.

2013-11-05 Tovább »

 

Sícentrum a Normafán?

Környezet- és természetvédő civil szervezetek –a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Budakörnyéki Natúrpark, a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Greenpeace, a Védegylet és a WWF – közös szakértői anyagot készítettek a Normafa-beruházás várható természeti hatásairól. A szervezetek álláspontja szerint a tervezet nem csak jelentős természeti kockázatot jelent, de magyar és európai uniós jogszabályokat is sért.

2013-09-27 Tovább »

Fakitermelés a nemzeti parkokban

A Vidékfejlesztési Minisztérium ezekben a hetekben egyeztet a különböző társadalmi szereplőkkel arról, hogy a jövőben milyen tevékenységek folyhatnak a nemzeti parkok egyes övezeteiben. 1996 óta törvény írja elő a megfelelő nemzeti parki övezetek kialakítását, de a mindenkori kormányok eddig kevés figyelmet fordítottak a feladatra. Bár a politikai szándék most megvan, a végeredmény egyelőre erősen kétséges. Elképzelhető, hogy a nemzetközi példákat követve sikerül létrehozni az erdőgazdálkodás terhe alól mentesülő természeti övezeteket, de egyelőre erősen fennáll a veszélye, hogy a jövőképet továbbra is a fakitermelés szempontjai határozzák meg.

2013-09-12 Tovább »

 

Vadonok Közép-Európában

A vadon szó mindenkinek mást jelent. Manapság egyre gyakrabban használjuk olyan természeti tájakra – Európában is – ahol az élővilág háborítatlanul élheti mindennapjait. Az európai vadonok korábban gazdálkodás alatt álltak, de ott ahol ezt a természetvédelmi célok érdekében megszűntették, az erdők-mezők, folyók bámulatos gyorsasággal képesek visszaalakulni olyanná, amilyenek eredeti állapotukban lehettek. A bakancsos, esetleg lovas turizmusra természetesen megmarad a lehetőség, így bárki részesévé válhat a vadon-élménynek. Ha van hozzá mersze…

2013-08-16 Tovább »

Erdők és aggodalmak

Erdészeti érdekképviseletek az elmúlt héten éles hangon bírálták a zöldombudsman nyilatkozatát, amelyet a magyarországi erdők gazdálkodásával kapcsolatban tett. A WWF Magyarország szerint fontos az erdőkkel kapcsolatos társadalmi párbeszéd, különösen akkor, ha az erdők helyzete természetvédelmi és közjóléti szempontból még korántsem megnyugtató. Mindezekről azért is időszerű szót ejteni, mert az alig négy éves új erdőtörvény módosítása a hírek szerint hamarosan ismét napirendre kerül.

2013-08-06 Tovább »

 

A balatoni feketefenyő végórái?

Sokunk számára a mediterrán hangulatot árasztó feketefenyők éppúgy a balatoni tájhoz tartoznak, mint az utakat kísérő platánok és jegenyék, vagy a domboldalakra kúszó szőlőültetvények. Mostanában a feketefenyő-ligetek rozsdaszínben „pompáznak” a Keszthelyi-öböl felett, ami annak jele lehet, hogy már nem sokáig látjuk őket.

2013-07-29 Tovább »

Az Alpok őserdeje

Ausztriában található az Alpok legnagyobb kiterjedésű őserdeje. Lenyűgöző méretű fákat láthat itt az a néhány szerencsés, aki a hosszú előjegyzési időt kivárja, és végül szervezett túra keretében bebocsátást nyer ebbe a különleges „szentélybe”.

2013-07-24 Tovább »

 

A viperák földjén

Június 20-án került megrendezésre a Turjánvidék LIFE programunkról szóló terepi sajtótájékoztató a média számára. A terepbejárásra a nagy hőség ellenére is sok látogató érkezett; közel 30 sajtómunkatárs, valamint a programban résztvevő partnerek képviselői.

2013-06-21 Tovább »

Hatalmas elismerés Brüsszelben

Az Európai Unió a legjobb, LIFE támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság „Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése” című pályázatát. A díjakat szerda este adták át 2012 legjobbjainak a brüsszeli Zöld Héten.

2013-06-07 Tovább »

 

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13