WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

A digitális technológia becslések szerint 15%-kal tudja csökkenteni a globális kibocsátást

2019-01-25

Földünk éghajlata nagyon közel áll ahhoz, hogy visszafordíthatatlan folyamatok induljanak be, melyek veszélybe sodorják mindannyiunk jövőjét.

Azonban még mindig nem késő cselekedni! Ehhez arra van szükség, hogy 2050-re karbonsemlegessé váljon az emberi tevékenység a Földön. Ideális esetben ehhez az kell, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátása 2020-ra elérje a maximumát, azt követően pedig évtizedenként meg kell feleződnie.

Az ehhez szükséges technológiai megoldások már léteznek, most pedig eljött az idő, hogy a gyakorlatba is átültessük ezeket a megoldásokat. Azonban az idő rövidsége miatt ezek azonnali és nagy mértékű használatára van szükség.

Miben segíthet a digitális technológia?

A nemrégiben publikált Exponential Climate Action Roadmap szerint a digitalizáció révén akár 15%-kal tudnánk csökkenteni a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást. Az ipar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a közlekedés és a szállítmányozás területén már most számos ilyenfajta eszköz rendelkezésre áll, azonban a nagy ugrást a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, röviden AI), az 5G megjelenése és az internet további nagymértékű terjedése jelentheti.

Az 5G arra képes, hogy az adatátvitelt a 4G tízszeresére növelje, miközben megbízhatóbb kapcsolatot biztosít, mindezt hatékonyabban és alacsonyabb energiafogyasztás mellett, ami hatalmas előrelépést jelent a mobil technológiában.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Vegyük a közlekedés példáját. A közlekedés teszi ki a globális károsanyag-kibocsátás 21%-át, aminek 73%-a rövidtávú utakból származik. Számos technológiai újítás dolgozik azonban azon, hogy megreformálja a közlekedést: ilyen például az elektromos autók fejlesztése, illetve az önvezető autók. Az 5G ezen technológiák elterjedésének alapköve.

Ha az önvezető elektromos autók veszik át a szerepet az áru-, majd azt követően a személyszállításban, az alapjaiban alakítja át a gépkocsik piacát. Ez azt jelenti, hogy kevesebb ember fog autót tartani, helyette inkább az autómegosztást veszi majd igénybe, vagy vezető nélküli taxit hív.

Egy ilyen fenntartható megoldás – előzetes becslések szerint – kiválthatja a jelenlegi közlekedésből keletkezett kibocsátás mintegy 60%-át.

Egy másik jó példa a háztartások energiaellátása. Az okos otthonok modern termosztátok, mérőórák és szenzorok segítségével képesek megtanulni a lakáshasználati tulajdonságainkat, és e szerint szabályozni a világítást és a fűtést, figyelembe véve az esetleges alul- vagy túlkínálatot a villamosenergia-rendszerben.

Forrás: https://www.weforum.org/agenda/2019/01/why-digitalization-is-the-key-to-exponential-climate-action/

Copyright Credit: © Elisabeth Kruger / WWF-US