Elégtelen erőfeszítések a klímaalkalmazkodás területén

2021-01-15

2020 a valaha mért második legmelegebb év volt, csupán 0,02 Celsius-fokkal elmaradva a 2016-os rekordertől. Az erőfeszítések és a koronavírus-járvány ellenére a légköri szén-dioxid-koncentráció tovább emelkedett, ahogy a klímaváltozás hatásai is fokozódnak: a múlt évben erdőtüzek pusztítottak Oroszországban, Brazíliában, Ausztráliában és az USA-ban, rekordszámú hurrikánt regisztráltak az atlanti térségben, és 50 millió embert érintettek éghajlathoz köthető természeti katasztrófák. Magyarországon túl vagyunk egy extrém száraz tavaszon és rengeteg villámárvízen. Ez csupán 1°C-fokos felmelegedés hatása, jelenleg pedig a Párizsi Megállapodásban kitűzött 1,5 fokos felmelegedés helyett 3°C felé tartunk az évszázad végével.

A ma is jelentkező és jövőben fokozódó hatásokra való felkészülés nem csak szükséges, de gazdaságilag is racionális. Az ENSZ tegnap megjelent Adaptation Gap Report jelentése szerint ugyan a legtöbb ország, köztük Magyarország is rendelkezik már valamilyen adaptációs stratégiával (Magyarországon a 2018-ban elfogadott 2. Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia része), a rendelkezésre álló pénzügyi források mégsem elégségesek. A jelentés szerint minden alkalmazkodásra költött forint közel négyszeres megtérülést eredményez az elkerült károk és egyéb társadalmi hasznok terén.

A jelentés kiemeli természetre alapozó megoldások fontosságát a felkészülésben, e téren pedig a WWF Magyarország élen jár. A természetre alapozó megoldások a természetes rendszerek szisztematikus, jól elhelyezett, tervezett védelmével és restaurálásával csökkenti az éghajlati kockázatokat. A Danube Floodplain projektünk azokat az ártereket hivatott azonosítani a Duna mentén, melyek rehabilitálásával leghatékonyabban csökkenthető az árvízi kockázat, míg a LIFE MICACC projektünk kis vizesélőhelyek rehabilitálásával védekezik a villámárvizek, árvizek és aszály ellen.

A teljes jelentés ide kattintva érhető el.

Ruzsa, a LIFE MICACC projekt egyik helyszíne (fotó: Kerpely Klára)