WWF Magyarország

The WWF is run at a local level by the following offices...

 

Hallasd a hangod az európai klímatörvénnyel kapcsolatban! Kérdések és válaszok.

2020-02-03

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen ígéretet tett egy példa nélküli, EU szintű klímatörvény megalkotására. Ennek első lépéseként az Európai Bizottság konzultációt kezdeményezett, hogy megismerje állampolgárai véleményét. 

A konzultációt február 6-ig lehet kitölteni, így eljött az idő, hogy te is hallasd a hangod!

https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2020-119545/feedback/add_hu?p_id=6229246

Mi az a klímatörvény?

Az Európai Bizottság tavaly december 11-én tette közzé az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) javaslatát, amely tartalmazza Európa első klímatörvényének megalkotását 2020 márciusáig. Ez pedig megteremti a 2050-es klímasemlegességi cél jogszabályi hátterét.

Miért fontos ez most?

Február 6-ig minden európai uniós állampolgár kifejtheti a véleményét arról, hogy milyen elvárásai vannak a klímatörvénnyel kapcsolatban. Ezután a Bizottság a vélemények összegzését figyelembe véve fogja kidolgozni a jogszabályi javaslatot.

Mit kellene tartalmazni egy EU-szintű klímatörvénynek? 

 • tudományos eredményeknek megfelelően az üvegházhatású gáz kibocsátását 65%-kal kell csökkenteni 2030-ig, hogy 2040-re elérhessük a nettó nulla kibocsátást. A célokat 5 évente felül kell vizsgálni. 
 • A fosszilis energiaszektortól (szén, olaj, földgáz) minden anyagi támogatást, adókedvezményt, reklám- és egyéb támogatást meg kell vonni, ahogy az a dohánytermékekkel is történt.
 • Az összes olyan EU szintű szabályozást vissza kell vonni vagy felül kell vizsgálni, amely ellentétes a klímacélok elérésével. 
 • Az EU szintű klímacélok és szabályozások bírálatára független, tudományos testületet kell létrehozni. 

Az fosszilis energiaipar képviselői mindent megmozgatnak, hogy kiüresítsék az EU Klímatörvényt. Ne hagyd rájuk! Töltsd ki a konzultációt itt: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/initiatives/ares-2020-119545/feedback/add_hu?p_id=6229246

Miért fontos, hogy most cselekedj?

A klimatikus rendszer összeomlása világszerte emberéleteket követel, kezdve az amazóniai és ausztrál erdő- és bozóttüzektől a dél-európai rekord szintű áradásokig. A bolygó nem kiálthatna hangosabban segítségért, és az Európai Bizottság végre felismerte a helyzet sürgősségét. Most rajtad a sor, hogy elmondd, mit vársz a felelős döntéshozóktól! 

Mit tehetsz még a konzultáció kitöltésén felül? 

Oszd meg ezt a bejegyzést, és kommentben jelezd, ha te is kitöltötted a konzultációt! 

______________________________________

 

Az Európai Klímatörvény

Tombolnak az erdőtüzek, a gleccserek olvadnak, és a klímakatasztrófa megfékezésére egyre kisebb a mozgásterünk. A Párizsi Klímaegyezmény megvalósításához az Európai Klímatörvénynek a következőket kell tartalmaznia: 

 1. Klímavészhelyzet kihirdetése. Az EU minden erejével forduljon a megoldás felé!
 2. Klímasemlegesség elérése 2040-re az EU összes gazdasági szektorán belül. 
 3. Az EU 2030-as kibocsátáscsökkentési célszámának 40%-ról 65%-ra növelése, az összes gazdasági ágazat érintésével. 
 4.  Széndioxid-megkötési cél kitűzése: a széndioxid-elnyelést 2030-ra a duplájára kell növelni elsősorban új erdők telepítésével és a földhasználat megváltoztatásával. 
 5. Az EU klímacélok tekintetében a felpuhítás és visszalépés tilalma
 6. Minden gazdasági ágazatban az ágazati célok és szabályozások összhangba hozatala a klímacélokkal, kezdve a káros, bioenergiáról szóló szabályozással. 
 7. Fosszilis energiahordozók határidőkhöz kötött kivezetése, és minden további szénhidrogén-feltárás, rájuk vonatkozó anyagi támogatás és reklám betiltása a dohánytermékek esetéhez hasonlóan. 
 8. Az Európai Bizottság megbízása az EU nemzetközi szén- és ökológiai lábnyomának csökkentésével, kifejezetten előhelyek helyreállításán keresztül. 
 9. Igazságos átmenet biztosítása a gazdaság minden szektorában, az igazságosság az EU szabályozási rendszerek alapelve kell legyen.
 10. Az EU-költségvetés az 1.5 Celsius-fokos céllal történő összeegyeztetése. A zöld befektetések kerüljenek ki a nemzeti költségvetési hiány számításából!
 11. Független tudományos testület felállítása, mely az Európai Parlamentnek és Bizottságnak tesz jelentést a klímacélok eléréséről, és a kapcsolódó szabályozásokat véleményezi. 
 12. Az EU állampolgárok bevonása a klímacélok elérésének módjáról történő döntéshozatalba

 

http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/eu_climate_law___wwf_12_asks.pdf