Ma kezdődik a klíma-csúcs

2013-11-11

A mai napon veszi kezdetét Lengyelországban, Varsóban az ENSZ éves éghajlatváltozási csúcstalálkozója, azaz a COP19. Már csak összesen 50 tárgyalási nap van hátra a két év múlva tervezett megállapodásig, így a világ vezetőinek minden napot ki kell használni, hogy 2015-ben aláírhassák az új nemzetközi klíma egyezményt, figyelmeztet a WWF.

A hosszú tárgyalások fontos mérföldköve lehet a jövő évi limai majd az azt követő 2015-ös párizsi csúcs. Ez utóbbitól várja a világ egy új globális klíma-megállapodás megszületését. A megállapodás megalapozása lenne a mostani varsói találkozó célja.

Sajnos a lengyel kormány egyáltalán nem mutat példát és zavarba ejtően alacsony elvárásokat támaszt a tárgyalásokkal szemben, miközben a szén melletti álláspontjukat „tiszta szénként” próbálják új köntösbe bújtatni, ami a WWF álláspontja szerint valójában egy nem létező fogalom.

„Alig maradt időnk cselekedni, eközben a kormányok, beleértve Lengyelországot is, alig tesznek intézkedések annak érdekében, hogy szembeszálljanak a problémával. A világ jelenleg sajnos nagyon messze áll attól, hogy ambiciózus kibocsátás-csökkentési lépésekkel elinduljon a megfelelő úton és megfékezze a klímaváltozást.” – mondta Tasneem Essop, a WWF delegációjának vezetője.

A jelenlegi klíma- és energiapolitikát szinte teljes egészében a fosszilis tüzelőanyag szolgáltató vállalatok anyagai érdekei vezérlik, és nem pedig az, hogy mi lenne jó a bolygónak és az emberiségnek. Ezt a hozzáállást mindenképpen meg kell változtatni Varsóban. Az országok kormányainak felelőssége, hogy tegyenek jelentős előrelépéseket és állapodjanak meg konkrét tettekben annak érdekében, hogy a kibocsátásokat még 2020 előtt csökkenthessük. A megújuló energiákba és az energiahatékonyságba történő befektetések intenzitásának növelése például egy kiváló lehetőség, különösen, hogy ezek a technológiák egyre olcsóbbak és versenyképesebbek.

„Amikor az Kormányközi Éghajlatváltozási Testület napvilágra hozta legutóbbi jelentését, nem is fogalmazhatott volna világosabban – a klímaváltozás jelenleg is zajlik, az éghajlati rendszer felborulásának legfőbb forrása pedig a fosszilis tüzelőanyagok égetése. Mindeközben sajnos azoknak a lehetőségeknek a köre, mellyel esélyünk lenne megoldani ezt a problémát nagyon gyorsan szűkül.” – mondta el Samantha Smith a WWF Global Climate & Energy Initiative vezetője.

A legsürgősebb teendő, hogy megszűnjön a hatalmas különbség a kormányok vállalásai és a szükséges kibocsátás-csökkentési szint között, és erre a varsói konferencia kiváló alkalmat nyújt. Mára teljesen egyértelművé vált, hogy a klímaváltozás legfőbb okozója a fosszilis tüzelőanyagok égetése. Fel kell hagynunk ezeknek az energiaforrásoknak az alkalmazásával és át kell térnünk a megújulók használatára. Mindez azonban nem fog elég gyorsan megtörténni a kormányok aktív segítsége nélkül, akik politikájukon keresztül egyértelmű jelzéseket tudnának küldeni a befektetők felé.

A WWF arra szólítja fel a kormányokat és a beruházókat a világ minden táján, hogy hagyjanak fel a szén, az olaj és a gáz támogatásával és növeljék befektetéseiket a fenntartható, megújuló energiákba és segítsék a szegények hozzáférését a tiszta energiákhoz.

A WWF által megfogalmazott elvárásokat tartalmazó dokumentum a COP19-hez itt érhető el.