Nem állunk jól...

2013-11-15

Varsóban hétfő óta nagy erővel zajlanak a klíma-tárgylások, melyek sajnos egyelőre nem mutatják a kormányok elköteleződését a kibocsátások jelentős csökkentésére. A mai napon Japán éppen ellenkezően cselekedett, bejelentette eddigi üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátási céljának gyengítését.

Az új cél 3,8%-os csökkentést irányoz elő 2020-ig a 2005-ös bázishoz képest. Csakhogy Japán 1990 és 2005 között növelte az ÜHG kibocsátását, a 2005-ös kibocsátási szint 7%-kal haladta meg az 1990-ben mértet. Mindez azt jelenti, hogy ha az 1990-es bázisra helyezzük át az új célszámot, akkor az 3,1%-os növekedést jelentene a kibocsátásokban. Naoyuki Yamagishi a WWF Japán képviselője pusztító hatásúnak nevezte a célszám gyengítését és elítéli a japán kormányt, amiért ilyen destruktív lépésre szánta el magát.

Eközben az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokról olyan hírek szivárogtak ki miszerint az amerikai tárgyalók utasítást kaptak arra, hogy egyrészt késleltessék a kibocsátás csökkentésre vonatkozó vállalásaikat, másrészt pedig utasítsák el az újonnan megalakítani kívánt, a klímaváltozás által okozott veszteségek és károk kezelését szolgáló külön folyamat bevezetését a tárgyalási folyamatokba.

Bár Samantha Smith a WWF Global Climate and Energy Initiative vezetője kifejtette, hogy a mostani Fülöp-szigeteki tájfun is arra figyelmeztet, hogy minél előbb át kellene állnunk a tiszta, megújuló energiaforrások felhasználására és az energiahatékonyság növelésére, úgy látszik sem a sorozatos katasztrófák sem pedig a riasztó tényadatok nem képesek jobb belátásra bírni bizonyos kormányokat.

A tárgyalások kezdetével szinte egy időben hozta napvilágra legújabb jelentését a Nemzetközi Energia Hivatal, a World Energy Outlook 2013-at, melyben szintén szerepel, hogy ha nem változtatunk jelenlegi energia felhasználási sémáinkon, a felmelegedés el fogja érni a 3,5 °C-ot (az ipari forradalomkor mért értékhez képest), ami már katasztrofális következményekhez vezetne.  A WWF így most azért küzd a tárgyalásokon, hogy a globális megújuló energia célszám legalább 25% legyen, az energiahatékonysági erőfeszítéseket pedig meg kellene duplázni 2020-ig, hogy esélyünk legyen felvenni a harcot a klímaváltozás ellen.